Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе успешно очаквания търг за 5G честотите в България. Трите оператора — А1 България, Vivacom и Теленор България — получиха по 100 MHz за развиване на мобилната мрежа от ново поколение. Търгът бе предаван на живо на страницата на регулатора.

Общо, трите оператора ще платят 13,4 млн. лв. еднократна такса — с 1,4 млн. лв. повече от първоначалната цена заради проведения търг. Най-много ще извади А1 България, която спечели търга. Компанията ще получи 100 MHz от 3,6 GHz — най-желаната лента. Теленор България реши да не наддава и ще плати 4,1 млн. лв. за 3,5 GHz. Vivacom плаща 4,6 млн. лв. за 3,7 GHz.

Търгът се проведе, след като Vivacom реши да оспори решението на КРС за служебно разпределение на честотите без търг. При първоначалното решение на регулатора, компанията щеше да получи лента от 3,5 GHz, но сега пожела тази от 3,7 GHz — за което си плати 600 хил. лв. над първоначалната цена. При А1 остава 3,6 GHz, а Telenor получи 3,5 GHz.

Освен първоначалната такса, операторите ще платят и по още 8 млн. лв. за използването на честотите в срок от 20 г., се разбира от съобщение на А1 България.

"Днес направихме още една важна стъпка към налагането на 5G в страната. Като технологичен лидер ние имаме най-подготвената мрежа за търговски старт на истинско 5G и за предлагането на мобилни услуги от пето поколение на нашите клиенти. Затова и направихме най-голяма инвестиция в лиценз, за да си гарантираме лентата 3600-3700 MHz. Нашата 5G мрежа работи на нея от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове. Именно те ще дадат повече възможности за общуване и забавление на частните клиенти, както и много нови източници на приходи за бизнеса. Намираме се на прага на нова ера в телекомуникациите и вече нищо не ни спира да се възползваме от всичко, което тя ни предлага", заяви в съобщение до медиите Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

Предстои КРС да обнародва резултатите от търга, с което операторите ще получат честотите си.