Устройствата и системите, които използваме, сякаш се променят или актуализират почти ежедневно. Тъй като животът ни става все по-взаимосвързан, към технологичния речник се добавят редица нови думи и фрази.

Някои от тях вече се появиха в "Интернет на нещата: Захранване на цифровата икономика" - специален доклад на CNBC, който разглежда как интелигентните технологии радикално променят начина ни на живот.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект, или ИИ, е термин, който може да означава различни неща за различните хора. Той "дава възможност на машините да се учат от опита, да се приспособяват към нови ситуации и да изпълняват задачи, подобни на човешки", според аналитичната фирма SAS.

Автономно превозно средство

Превозно средство, като кола или камион, което използва технология и сензори за управление без необходимост от човешка помощ. Uber, Tesla и Hyundai са само част от големите компании, които разработват технологии за самоуправление.

Биометрични данни

Министерство на вътрешната сигурност на САЩ описва биометричните данни като "уникални физически характеристики", които могат да бъдат използвани за "автоматично разпознаване". Мислете за пръстови отпечатъци, сканиране на ириса и гласово разпознаване.

Блокчейн

Разпределена цифрова (счетоводна) книга, която записва транзакции. Вместо различни страни в транзакция, водещи собствени записи на тази сделка - които потенциално могат да се различават и да предизвикат объркване - технологията блокчейн създава един "основен" запис. Той не може да бъде променян, след като транзакцията е записана.

"Всички страни трябва да дадат съгласие преди да се добави нова транзакция в мрежата", казва технологичният гигант IBM.

Технологията блокчейн е и в основата на повечето криптовалути (като Bitcoin) и е от голяма полза за банковия и финансов сектор.

Изчислителни облаци

Терминът "изчислителни облаци" се използва все по-често през последните няколко години. Microsoft Azure го описва като "доставяне на компютърни услуги" като софтуер, сървъри, хранилища и бази данни, по интернет или "облак".

Безконтактен

Метод за плащане на стоки и услуги, без да се използват пари в брой. В България технологията за безконтактно плащане обикновено се използва при пазаруване в големи търговски вериги или квартални магазини, разполагащи с POS терминал, като максималната сума за плащане по този начин е 25 лв.

Безконтактната технология за плащане може да бъде включена в редица устройства - от дебитни и кредитни карти до смарт часовници и смартфони.

DDOS

DDOS означава Разпределен отказ на услуга. Британската Национална агенция срещу престъпността твърди, че DDOS атаките се случват, когато група от "компрометирани, контролирани компютри" изпращат съобщения на друг компютър или сървър едновременно.

Съобщенията се изпращат неволно - т.е. без съгласието на собственика на компютъра. DDOS атаките са злонамерени и могат да накарат уебсайтовете да се забавят и да се сринат, което ги прави недостъпни за потребителите.

Финтех

Терминът произлиза от обединяването на думите "финансов" и "технологичен". Финтех "описва използването на технологии за предоставяне на финансови услуги и продукти на потребителите", според Централната банка на Ирландия.

Такива например са мобилното банкиране и безконтактните плащания.

Хидропоника

Хидропониката се отнася до "науката за отглеждане на растения, без да се използва почва, като се хранят с минерални хранителни соли, разтворени във вода", обяснява британското Кралско градинарско дружество.

Някои хидропонни системи се намират под земята и използват LED технология за отглеждане на култури като микро зеленини и листа от салати през цялата година.

Интернет на нещата

Интернет на нещата е сливане на "физически и виртуални светове, създавайки интелигентни среди", според Европейския съюз. Мислете за устройства, които са свързани с интернет и могат да комуникират едно с друго.

Пример за това е термостат във вашия дом, който контролирате със смартфона си, докато сте в офиса.

Преносими устройства

Преносимата технология включва устройства като смарт часовници и фитнес ленти. Тези устройства обикновено са свързани с интернет и могат да изпълняват редица задачи - от плащане на стоки и услуги, използвайки безконтактна технология до наблюдение и анализиране на ключови здравни показатели (кръвно налагяне и т.н.) на потребителя.