Изключително сериозни са опитите за претоварване и изваждане от строя (DDoS) на сайтовете и онлайн системите на територията на България, като тя е една от най-атакуваните страни в Източна Европа. Това показват данните на разработчика на облачни услуги за защита от DDoS StormWall.

Телекомуникационният сектор е главна мишена на злонамерените потребители.

Уебсайтове на летища в САЩ са ударени от предполагаеми руски кибератаки

Уебсайтове на летища в САЩ са ударени от предполагаеми руски кибератаки

Най-вероятно хакерите са от група, известна като KillNet

Контекст: DDoS атаките включват насочването на огромен трафик към дадена система, която в един момент не смогва и става недостъпна.

Често се използват мрежи от компютри и други свързани устройства с компрометирана сигурност, които са под контрола на хакерите.

Детайли: От StormWall посочват, че 62% от атаките са били специално насочени срещу сайтове и уеб приложения, но немалко (21%) са били с цел изваждане от строя на мрежовата инфраструктура.

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Това смятат от Acronis

Цели 38% от опитите за DDoS са били срещу компании от телекомуникационния сектор, като "много телекомуникационни оператори се налага постоянно да използват DDoS защита, за да поддържат интернет достъпа на своите клиенти".

Още нещо: StormWall избра България за седмата си точка на присъствие в света - след Вашингтон, Франкфурт, Москва, Алмати, Хонконг и Сингапур. Локацията е в най-големият център за данни у нас - Telepoint Sofia Center, като целта е да се намали времезакъснението за клиентите в България, Източна Европа, Турция и Близкия Изток.