Ново поколение компании за киберсигурност създават пазарна стойност за милиарди долари пред инвеститорите, тъй като бизнесът гледа все повече към облачните услуги и продукти за по-добра защита срещу зловредни и сложни атаки.

Okta Inc., Zscaler Inc. and Crowdstrike Holdings Inc. - и трите компании бележат голям растеж, а анализаторите са категорични и че това ще продължи, тъй като клиентите отделят повече ресурси за системи за сигурност, които функционират в облачните пространства.

Акциите на Okta и Zscaler през тази година имаха повече от 80% възвращаемост, а тези Crowdstrike се удвоиха повече от първичното си публично предлагане през юни, което го прави един от най-добре представящите се технически дебюти през 2019 година.

"Война за киберталанти": Колко е заплатата на спецовете по сигурност в САЩ?

"Война за киберталанти": Колко е заплатата на спецовете по сигурност в САЩ?

Увеличението на хакерските атаки кара компаниите да плащат повече за защита

"Индустрията за киберсигурност е в разгара на мащабна трансформация - бюджетите за сигурност, които се отделят, все повече преминават към решения в облачното пространство", казва анализаторът на Cowen Ник Яко в интервю за Bloomberg.

Очаква се през 2019 година разходите за киберсигурност в глобален план да достигнат до 103,1 милиарда долара, което е с 9,4% повече от 2018 година. Прогнозата е на IDC.

И колкото повече гледаме напред, толкова повече осъзнаваме, че софтуерите вече работят именно в облачните пространства, тъй като характеристики като по-голяма мощност на обработката и актуализации в реално време се комбинират много по-лесно, осигурявайки по-добра защита.

Очаква се през 2020 година 38% от бюджетите за сигурност да "отидат в облаците", като за 2018 година този процент е бил 18%. Това стимулира търсенето на продукти като Okta, а междувременно компании, залагащи от време на традиционната защита - като Palo Alto Networks Inc. например - се надпреварват да нагодят и направят своите предложения по-привлекателни.

Очаква се Okta да отбележи ръст на приходите в размер на 39%, когато отчете финансовите си резултати за второто тримесечие в сряда, след затварянето на пазарите. Основана през 2009 година, базираната в Сан Франциско компания помага на клиентите си да управляват и осигуряват достъп на служителите си и техните клиенти до своите мрежи.

Инвеститорите вече активно следят посочените и други стартъпи, както и подробности за техните продукти.

Компаняита Zscaler със седалище в Сан Хосе, Калифорния, е основана през 2008 година. Тя предлага уеб базирана защитна стена за филтриране на интернет трафика. CrowdStrike, базирана в Сънивейл, защитава смартфоните и персоналните компютри на служителите, но не на ниво мрежа, а на ниво устройство.

Според анализаторите тези фирми се възползват умело от създалата се пред тях ситуация и бележат глобален растеж, а силното търсене на продуктите им ги прави относително прилично убежище за инвеститорите, които търсят по-малко рискове по пътя към печалбата.

Компанията за киберсигурност Cloudflare излиза на борсата през септември

Компанията за киберсигурност Cloudflare излиза на борсата през септември

Тя бе оценена на 3,2 милиарда долара през 2016