Китай удвоява усилията си в изграждането на пазар за данни — новият петрол в дигиталната икономика — така че те да получат своята цена и да бъдат търгувани като обикновена стока, гласи детайлен план, публикуван от Пекин в неделя и цитиран от The South China Morning Post.

Документът не съдържа важни детайли като това кой притежава данните, какъв тип данни ще се търгуват, или какъв ще бъде механизмът на търговията. За Китай въпросът е все по-централен, а миналата година Пекин добави данните като един от най-важните производствени фактори заедно със земята, труда, капитала и технологиите.

Водеща роля в търговията с данни ще има Шънджън — понякога наричан "Силициевата долина на Китай".

Екшън планът, публикуван от Държавния съвет, говори за ускоряване на създаването на пазар за данни и създаването на правна рамка за собственост, търговия, предаване и сигурност на данните. Обмисля се и търговията на интелектуална собственост и научни и технологични проучвания.

Опитът на Поднебесната империя да превърне данните в търгуван актив ще има особена важност за технологичните компании в страната, които акумулираха огромен обем потребителски данни през последните години.

Китай скоро ще има достъп до потребителските данни на технологичните компании

Китай скоро ще има достъп до потребителските данни на технологичните компании

Уж мярката цели предотвратяването на злоупотреби с кредити