Китай ще принуди технологичните гиганти, включително Ant Group, Tencent и JD.com, да споделят данни за потребителските заеми, предаде Reuters, позовавайки се на два свои източника от Пекин. Официалната версия е, че така властите искат да предотвратят финансовите измами.

Планът ще сложи край на отношението на правителството на въздържание от принудата на бизнеса и е още един знак за завладяването на технологичните лидери в страната от комунистическата партия. Големите интернет платформи обаче може би ще са склонни да се противопоставят на предаването на своите данни, което е решаващ актив, който им помага да управляват операции, да управляват риска и да привличат нови клиенти.

Китайските регулатори, включително Китайската народна банка, планират да заповядат на интернет платформите да предоставят своите огромни данни за заеми на националните кредитни агенции, казаха двамата източници.

Агенциите, които включват Кредитния референтен център на Китайската народна банка, основната централизирана система за кредитно оценяване в Китай и подкрепената от централната банка Baihang Credit, ще споделят данните с останалите банки и други кредитори, за да могат те адекватно да оценят рисковете и да предотвратяват свръхкредитирането, казват източниците на изданието.

"Китай изглежда прави непопулярния, макар и правилен избор, да жертва настоящата финансова парадигма в полза на по-широка рамка за дигитална идентичност с потенциално по-добър достъп и по-голяма ефективност в дългосрочен план," каза Алекс Сираков, основател на AquariusX, консултантска компания със седалище в Шанхай.

Планът добавя към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните лидери и овладяването им от страна на империята, главно на бизнесите във финансовия сектор. Именно реформите на комунистическата партия спомогнаха за драматичния срив на първичното публично предлагане на финтех гиганта Ant Group, който искаше да набере 37 млрд. долара през ноември.

Оттогава регулаторите пуснаха антимонополна проверка в бившата компания майка на Ant - Alibaba и наредиха на финтех компанията да раздели своя кредитен бизнес от останалите бизнеси за потребителско финансиране.

Последното регулаторно предложение за интернет компаниите идва в момент, в който Пекин става предпазлив от липсата на контрол на риска в банките, главно по-малките, по отношение на потребителските заеми и прекомерната им зависимост от платформи като Ant за намиране на клиенти.

"По-малките банки обикновено са в по-слаба позиция, когато си партнират с финтех гиганти като Ant", каза един старши регулатор. "Те силно разчитаха на данните на Ant за подписване на договори за заеми и управление на рисковете."

"Когато се случат неизпълнения, те трябва да поемат повечето загуби", каза регулаторът, който отказа да бъде посочен поради чувствителността на въпроса. "Изключително важно е кредиторите да имат по-добър достъп до по-изчерпателни и подробни кредитни данни за кредитополучателите."