Потребителите на WhatsApp няма да могат да изпращат съобщения на 5 или повече хора или групи. Това предвиждат новите правила на приложението, които ще важат в целия свят, с цел да се борят с разпространението на дезинформация.

Промяната беше обявена от вицепрезидента на компанията за политика и комуникации Виктория Гранд по време на събитие в Джакарта, предаде Reuters.

Ограничението от 5 получатели първоначално беше въведено в Индия през юли миналата година, след като услугата за съобщения беше обвинена за поредица от убийства, предизвикани от дезинформация, разпространена чрез мрежи от приятели и семейства.

Continental забрани на служителите си да използват WhatsApp и Snapchat

Голяма европейска компания забрани на служителите си да използват WhatsApp и Snapchat

Дружеството се опасява от изтичане на поверителна информация

Тогава беше въведен по-широк лимит от 20 получатели, който важи за целия свят. Според компанията границите ще "помогнат да поддържаме WhatsApp начина, по който е проектиран да бъде: приложение за лични съобщения".

WhatsApp е обвинен в подпомагане на разпространението на фалшиви новини, отчасти поради начина, по който приложението показва препратени съобщения.

Текстово съобщение, препратено на нов получател, се маркира като препратено в светлосив текст, но иначе изглежда неразличимо от оригиналното съобщение, изпратено от контакта.

Кои хора споделят най-често фалшиви новини във Facebook?

Кои хора споделят най-често фалшиви новини във Facebook?

Възpacттa пpeдcĸaзвa пoвeдeниeтo на потребителите пo-дoбpe oт вcяĸa дpyгa xapaĸтepиcтиĸa

Критиците твърдят, че дизайнът "премахва самоличността на подателя и позволява на съобщенията да се разпространяват вирусно и почти безотчетно".

Други призовават Facebook, която купи WhatsApp за 18 млрд. долара през 2014 г., да ограничи глобалното препращане. Трима учени призоваха компанията да въведе глобално ограничение за 5 получателя в статия в New York Times миналата година.

Според тях Facebook трябва да ограничи излъчванията, така че един потребител да не може да пише на стотици други наведнъж, и да ограничи размера на новите групи в периода преди избори.