Японският министър по киберсигурността Йошитака Сакурада направи смайващото признание, че никога не е използвал компютър.

Сакурада бе критикуван, че се изказва неуверено по основни въпроси, свързани с компютрите, призна, че не използва такива.

"Не използвам компютри, защото от 25-годишна възраст съм в позиция на власт, където секретарите и служителите изпълняват такива задачи за мен", каза министърът пред японските депутати, цитиран от Japan Times.

Това е доста странно, предвид факта, че Сакурада е заместник-ръководител на правителствения панел за киберсигурността и има за задача да наблюдава политиките по тези въпроси.

68-годишният политик е също толкова несигурен, когато става въпрос за киберсигурността в атомните електроцентрали, като не знае какво е USB устройство (флашка). Запитан какви мерки са взети, за да бъдат предпазени централите от кибератаки Сакуарада отговори, че "не знае точните подробности".

Повечето от депутатите се засмяха на отговорите му, излъчени на живо по националната телевизия, според Associated Press. Но не всички от тях приеха невежеството му толкова хумористично.

"За мен е шокиращо, че някой, който дори не е докосвал компютри, е отговорен за справянето с политиките в областта на киберсигурността", каза Масато Имай, независим депутат от Долната камара на парламента.

Въпреки това, Сакурада заяви, че киберсигурността е важен въпрос за правителството и той е уверен в способностите си като министър.