Най-големият онлайн търговец Amazon иска да изгради 43-етажен небостъргач, който обаче няма да е в Сиатъл. Ако планът на компанията на Джеф Безос се реализира, сградата ще бъде най високата в Белвю Вашингтон.

Вероятната причина Безос да се спре на по-малък град, а не на този, в който се намира централата на Amazon, са високите данъци, които компанията му трябва да плаща в Сиатъл, пише CNBC.

Проектът, наричан Bellvue 600 ще има място да побере хиляди служители и ще бъде разположен от източната страна на луксозната бизнес сграда Bellvue Corporate Plaza, която Amazon купи през април за 195 милиона долара.

Все още небостъргачът е в етап на планиране, но има детайли, които могат да се променят при намеса на местното управление или общност.

От сградата площ от 92 903 квадратни метра ще бъде отделена за офиси, а максималната височина ще е 183 метра. Проектът трябва да бъде завършен до 2024 година.

Amazon има намерение да си сътрудничи с управата на града, за да инсталира електрозахранваща система в сградата, както и да разработи публични места наоколо.

Amazon избира да инвестира в развитието си извън Сиатъл, след като компанията се сблъска с високите данъци в града. През февруари онлайн търговецът оттегли своя план за развитие в Сиатъл, малко след като се отказа и от предложения си проект в Лонг Айлънд в Ню Йорк заради политически конфликти.