Американският производител на автомобилна електроника Amphenol Automotive Technology отвори фабрика в Тръстеник, Централна Сърбия.

Компанията планира да открие общо 1000 работни места в завода, като е получила подкрепа от 4.6 млн. евро от сръбското правителство, пише SeeNews.

Amphenol работи в страната от август и има 130 служители в завода в Тръстеник, работейки на покрита площ от 2500 кв. м. Новата зала е с площ от 7000 кв. м, пише eKapijja.

Германската Leoni строи завод за €60 милиона в Сърбия

Гигант от автомобилната индустрия вдига завод за €60 милиона в Сърбия

Предприятието ще отвори между 4000 и 5000 нови работни места

"През 2019 г. планираме реконструкцията на 5 производствени зали, които ще ни дадат още 5000 кв. м. В общо 8000 кв. м планираме да имаме над 1000 служители през следващите няколко години", казва директорът на завода Яна Яворка, цитирана от агенция Tanjug.

Сръбският президент Александър Вучич също участва в официалното откриване на предприятието. По думите му новата инвестиция е важна, за да не се налага хората да напускат Тръстеник. През последните 20 години 20% от населението на града го е напуснало.

"Важно е хората да могат да си намерят работа. Трябва да работим още по-усилено. Обещавам, че ще продължим да водим инвеститори тук", казва Вучич.

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Ще наеме общо 2 500 души

Amphenol Automotive Technology, дъщерно дружество на базираната в Кънектикът Amphenol Corporation, е производител на електроника, включително свързващи системи, сензори и антени за автомобилната индустрия.

Тя е специализирна в производството на електронни и оптични конектори, кабелни и свързващи системи като коаксиални кабели.

Компанията е основана през 1932 г., а днес има около 68 000 служители в няколко държави. Приходите на Amphenol Corporation за 2017 г. са 7.1 млрд. долара.