Един от водещите европейски производители на кабели и кабелни системи за автомобили - германската Leoni ще вложи 60 милиона евро в изграждането на нов завод в Сърбия.

Фабриката с площ от 45 000 кв. м ще е разположена в град Кралево, в централната част на страната. Тя ще е четвъртата за компанията в западната ни съседка.

Предприятието ще произвежда кабели за автомобили на Mercedes и ще създаде между 4000 и 5000 нови работни места, съобщават сръбски медии.

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Китайски производител на авточасти вдига втора фабрика за €100 милиона в Сърбия

Ще наеме общо 2 500 души

Строителните дейности трябва да започнат през лятото, а обектът трябва да бъде завършен до началото на 2020 г.

Компанията присъства в Сърбия от 2009 г. и вече има 3 завода в страната - в Прокупле, Долевац и Ниш.

Предприятието в Ниш бе открито през миналата година. В него вече работят 1000 души, които трябва да се увеличат до 2200 до края на 2019 г.

Германската Leoni отваря завод в Плевен

Европейски гигант инвестира €50 милиона в завод за авточасти в Плевен

Очакванията са за нови 2500 работни места

Leoni започна бизнес и в България, като в момента изгражда производствена база в Плевен. Предприятието в момента набира персонал, като се очаква да наеме 2500 души.

Германската компания има фабрики в много държави от Централна и Източна Европа - Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Украйна, Сърбия, Турция.

Leoni развива производства в общо 31 държави по цял свят, а работещите за нея са над 82 000 души. Основните й клиенти са европейски производители и доставчици на автомобили.