Един от водещите производители на кабели и кабелни системи за автомобили в Европа - германската Leoni, ще строи производствена база в Плевен. Работата по завода трябва да започне през следващата година, става ясно от официалния сайт на Община Плевен.

Към момента компанията има бази в 31 държави, а работещите за нея са над 82 хиляди души. Основните й клиенти са европейски производители и доставчици на автомобили.

Продажбите на Leoni за миналата година възлизат на 4,431 милиарда евро, а печалбата преди облагане се изчислява на 78 милона евро.

Доставчик за Mercedes прави завод за 200 милиона лева у нас

Доставчик за Mercedes прави завод за 200 милиона лева у нас

Къде ще бъде инвестицията?

По думите на кмета на Плевен Георг Спартански вложението в производствената база у нас ще бъде в размер между 30 и 48 милиона евро.

В изказване за "Капитал" той посочва, че там могат да бъдат отворени 2000 работни места за неквалифициран персонал и 500 за специалисти и администрация.

Преди да изберат Плевен, от ръководството на Leoni са разглеждали възможността за инвестиция и в Ловеч, Лом и Видин.

Последната фабрика, която компанията е отворила в края на септември, се намира в Украйна. Инвестицията в нея е в размер на 20 милиона евро, като 800 работни места ще бъдат отворени до края на годината, а до 2021 година наетите хора трябва да достигнат 5000 души.

Турската "Теклас" инвестира €20 милиона в разширяване на производството си у нас

Производител на авточасти за BMW и Daimler инвестира още €20 милиона у нас

Компанията планира отварянето на център за изследвания и развитие в страната

Значението на автомобилната индустрия за българската икономика

През последните няколко години автомобилната индустрия е един от основните двигатели на европейската икономика, а производителите на авточасти и компоненти отвориха редица заводи в Източна Европа, включително и в България.

"Очакват се приток на още 50 милиона лева инвестиции, които вече са заявени. Освен това, ако са позитивни решенията за избор на инвестиционна дестинация на мениджъри на големи компании решили да инвестират "на зелено" или да разширят бизнеса си в България се очакват около 350 милиона лева нови инвестиции", коментира развитието на индустрията зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на национална среща на фирмите от автомобилния бранш.

"АЛС България" открива трети завод в България

Тази канадска компания ще произвежда тапицерии за Volkswagen в Благоевград

Дружеството ще наеме до 250 души

По неговите думи българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост.

"Този скок започна преди 10-15 г. за периода 2004-2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани дванадесет проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7130 работни места", допълва той.