Българското подразделение на един от водещите доставчици на компоненти за лидерите в автомобилния сектор General Motors, Volkswagen, BMW, Volvo и Daimler - турската "Теклас", получи заем в размер от 20 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Средставата ще бъдат насочени за разрастване на производството на компанията у нас, както и на завода й в Сърбия.

У нас "Теклас" имат вече четири фабрики, като в Кърджали през тази година започна изграждането на пета. Проектът е на стойност от 13,6 милиона лева и когато бъде завършен, отворените нови работни места ще достигнат 450. Компанията има производства още в Турция, Китай и Мексико.

Турската "Теклас" строи 4-ти и планира 5-ти завод в България

Този производител на авточасти скоро ще има 5 завода в България

В тях работят над 2350 служители

Едно от най-големите дъщерни дружества обаче е това в България. През 2012 година от ЕБВР отпуснаха още 6 милиона евро заем на "Теклас" за развитие на бизнеса й у нас.

Според официалното съобщение на финансовата институция част от новото финансиране ще бъде насочено за изграждането на център за изследвания и развитие (R&D) в страната, който да допълни технологичния капацитет.

Друга част от заема ще бъде насочена за пускането на нова производствена линия, за да може фирмата да отговори на нарасналото търсене.

"Тази инвестиция ще трансформира производството на "Теклас" в Казанлък, регион с висока безработица и ниско ниво на директни чуждестранни инвестиции, в хъб за производство и директна продажба на крайни клиенти от Европейския съюз и извън него", посочват от банката в своето съобщение.

Инвестиционните проекти, които ще променят българската икономика през 2017-а

Инвестиционните проекти, които ще променят българската икономика през 2017-а

400 милиона лева влизат в бизнеса