Инвестициите са един от водещите фактори, които движат икономиката напред. През изминалите 12 месеца брутният вътрешен продукт (БВП) у нас се увеличи с 3,4% на фона на задоволително ниво на вложенията, въпреки че те останаха по-ниски в сравнение с предишни години. В началото на 2017 година се наблюдава раздвижване на сегмента, като официалната статистика сочи за увеличение на вложенията в страната.

Данните на Българската народна банка (БНБ) за януари показват, че преките инвестиции са нараснали почти двойно до 54 милиона евро от 28 милиона евро за същия месец на 2016 година.

Нови 400 милиона лева могат да влязат в икономиката на страната през следващите 12 месеца, като ще бъде създадетна възможност за отварянето на нови 6000 работни места. Това прогнозираха от Българската агенция за инвестиции (БАИ) през февруари.

В края на 2017 година тази сума може да се окаже дори още по-голяма, като се има предвид, че само за последните 3 месеца някои от най-големите инвеститори у нас обявиха планове за разширяване на бизнеса си в България и дори за изграждането на нови производствени центрове. Money.bg подбра някои от тях.

България - апетитна дестинация за автомобилната индустрия

Не е тайна, че през последните години все повече инвестиции в страната успява да привлече сегмента на производство на части и компоненти за автомобилната индустрия. И през 2017 година интересът в сектора остава в сила.

Още в края на миналата година стана ясно, че през следващите два месеца един от лидерите в индустрията у нас - "АЛС България" планира изграждането на трети завод в Благоевград, където ще се правят тапицерии за волани за модели на Volkswagen. Вложението на дружеството ще бъде между 1 милион и 2 милиона лева.

Към момента българското подразделение на канадската корпорация има фабрики в софийското село Мусачево и в Ихтиман. Основната им дейност е свързана с производството на седалки за луксозния автомобилен бранд BMW.

"АЛС България" открива трети завод в България

Тази канадска компания ще произвежда тапицерии за Volkswagen в Благоевград

Дружеството ще наеме до 250 души

Един от най-големите доставчици са компоненти за лидерите на автомобилния сектор General Motors, Volkswagen и Daimler Mercedes пък през януари даде старт на изграждането на четвъртия си завод в България, който ще се намира в Кърджали.

Турската "Теклас" обяви, че проектът ще й струва 13,5 милиона лева, а новите работни места ще достигнат 450 броя.

5 милиона лева ще вложи американският гигант в производството на сензори и системи за електрическа защита и контрол Sensata Technologies в разширяването на дейността на производството си в Ботевград.

Там се намира заводът на фирмата за производство на високотемперетурни сензори за автомобили, като ключови клиенти на марката са отново Volkswagen и Daimler Mercedes.

Sensata Technologies инвестира $5 милиона в Ботевград

Доставчик за VW и Mercedes инвестира нови $5 милиона в производството си в Ботевград

Компанията наема нови служители в Пловдив и София

Две австрийски фирми наливат над 300 милиона лева в страната

Сериозни планове за разширяване на производството си у нас прави австрийската компания за производството на дървесина за мебелната индустрия Kronospan. Общо 300 милиона лева ще бъдат вложени в изграждането на нови две фабрики на фирмата във Велико Търново.

Друг производител от европейската държава - Hagleitner, вече осъществи свое вложение от над 5 милиона лева. То беше направено за новия административно-логистичен център на фирмата, развиваща дейност в производството на хигиенни продукти.

Той отвори врати в края на февруари в столицата. Центърът се намира в близост до бизнес комплекса Sofia Airport Center.

Австрийската Kronospan прави нови заводи във Велико Търново за 300 милиона лева

Австрийската Kronospan прави нови заводи във Велико Търново за 300 милиона лева

Компанията ще отвори нови 100 работни места у нас

Най-голямата инвестиция за 2017-а може да отиде в БДЖ

БДЖ може да привлече най-голямата инвестиция в България за тази година. Между 500 и 600 милиона лева в държавното дружество може да вложи китайският производител на подвижен състав China Railway Rolling Stock Corporation (CRRSC).

Парите ще бъдат разпределени в три посоки - за рефинансиране на дългове на държавните железници, за доставка на нови влакове и за изграждането на нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове.

Най-големият производител на влакове в света планира завод у нас

Най-големият производител на влакове в света планира завод у нас

Китайската CRRSC отправи официално инвестиционно намерение