Най-големият производител на подвижен състав в света - китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation (CRRSC), е изпратил официално инвестиционно намерение до българския министър на транспорта Христо Алексиев, съобщиха от ведомството.

Инвестиционното предложение включва три основни компонента.

Първият е рефинансиране на старите задължения на "Холдинг БДЖ" ЕАД в размер на 130 милиона евро и финансиране на доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 милиона евро.

Вторият включва доставката на нови влакове в съответствие с европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. "Подвижният състав ще бъде доставен своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност", съобщават от министерството.

Третият компонент предвижда инвестиция в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Още по време на срещата с представители на компанията в началото на месеца, министър Алексиев обясни, че се обсъжда финансов пакет на обща стойност от 500 милиона лева с опция да достигне 600 милиона.

Сега предстои двете страни да сформират работна група, която да уточни детайлите по сделката.