Доставчик за производителя на автомобилите Mercedes - Daimler, е потвърдил инвестиция от 100 милиона евро или около 200 милиона лева за изграждането на завод в Плевен. Според плановете в производствената база ще се правят части за германската марка луксозни коли.

Това е потвърдил търговският представител на България в най-голямата европейска икономика Стефан Йонков, цитиран от "24 часа".

По неговите думи има засилен интерес от компании от Германия към възможностите за производство у нас.

Според информацията, потвърдена от Йонков, в "Тракия икономическа зона" фабрика ще отвори друг производител на автомобилни компоненти от страната - Schlemmer.

Дъщерната фирма в България на друга компания в бранша - "ВИТЕ Аутомотив" пък планира да разшири капацитета си у нас. Тя има производствена база в Русе, като дейността там ще бъде разширена и ще бъдат отворени нови работни места.

"Опитваме ежедневно да предизвикваме германския инвеститорски интерес към България", коментира Йонков.

"България е атрактивна и с географската си близост както до Германия, от която сме на 2 часа път със самолет, така и с близостта си до най-големите клиенти на германските производители у нас и тези в съседните страни", допълва той.