Уорън Бъфет увеличава залога си на американската банкова индустрия. Конгломератът Berkshire Hathaway е придобил дял от $4 милиарда в JP Morgan Chase през третото тримесечие, като така вече има притежание в три от четирите най-големи американски банки. JP Morgan е най-голямата по активи, пише The Wall Street Journal.

Berkshire притежава грубо по 9 процента в Bank of America и Wells Fargo, втората и четвъртата по размер на активите. И е топ акционер и в двете.

Новата инвестиция в JP Morgan дава на компанията около 1 процент дял.През трите месеца Berkshire е придобил дял и в PNC Financial Services Group и е увеличил притежанието си в Goldman Sachs, Bank of America, Bank of New York Mellon и US Bancorp.

Залозите на Бъфет през тази година не се отплащат

Залозите на Бъфет през тази година не се отплащат

Повечето от най-големите акции, притежание на Berkshire Hathaway, поевтиняват. Но Оракула все пак бие пазара

През последните години Berkshire направи няколко големи инвестиции в банки и компании за разплащания. Преди кризата от 2008 г. конгломератът осигури нужния капитал на Bank of America и Goldman.

Дружеството на Оракула от Омаха има дялове и в American Express, Mastercard, Visa.

Самата JP Morgan е на прага на рекордна година. През третото тримесечие печалбата е $8,38 милиарда. През последните 10 години цената на акциите се утрои.

Освен в банковия сектор, Бъфет е увеличил дела си и в Apple, купувайки още 522 802 акции.

Уорън Бъфет: iPhone е изключително подценен, струва много повече

Уорън Бъфет: iPhone е изключително подценен, струва много повече

Смартфонът прави невероятни неща, а стотици милиони хора живеят чрез него