Председателят на съвета на директорите на германския химически концерн BASF Мартин Брудермюлер и заместник губернаторът на китайската провинция Гуандун Лин Шаочжун подписаха рамково споразумение за изграждането на завод тази инвестиция може да достигне 10 милриада долара.

Според условията на споразумението, BASF - най-големият производител на химикали в света по обем на приходите, ще построи завод с площ 9 квадратни километра. Предприятието ще бъде недалеч от град Чжанцзян, разположен в южен Китай, информира finmarket.ru.

Предвижда се след влизането в експлоатация заводът да има възможност да произвежда до 1 милион тона етилен годишно, а така също и друга продукция ориентирана към обикновените потребители.

Към 2030 година делът на Китай в световното производство на химическа продукция ще се увеличи до 50 процента. А провинция Гуандун е активно растящ пазар на иновациите в химическия отрасъл и новият завод ще осигури суровини за потребителите от различни отрасли, отбеляза по този повод Брудермюлер.

През последните 12 месеца пазарната капитализацията на концерна BASF се е намалила с почти една трета - до 58 милиарда евро.