Община Благоевград представи официално крупно за града инвестиционно намерение - проектът "Scapto Therme AquaPark Bachinovo". Проектът предвижда цялостно саниране, възстановяване и силно разширяване на съществуващата зелена паркова зона по поречието на река Бистрица. Цялостната визия за развитие на района около Алеята на здравето в Благоевград беше представена от архитект Димитър Паскалев - автор на визуализацията на заданието, съобщиха от общината.

Предвижда се изграждане на площадки за общодостъпни видове спорт на открито, изграждане на зони за отдих, основен ремонт и реконструкция на аквапарка и закрития плувен басейн.

По-конкретно, проектното предложение предвижда разширяване на алейната мрежа, изграждане на нови пешеходни мостове, осигуряване на по-широк достъп до лесопарковата част и реката. Предложението включва и възстановяване на "Аквапарк" Благоевград, чрез превръщането му в модерен термален център.

Осъществяването на инвестиционното намерение може да се случва поетапно. Може първо да бъде направена реконструкция на закритата част, като в нея ще бъдат предлагани целогодишно водни процедури и СПА услуги на няколко нива.

Визията на сградата е проектирана по най-високите стандарти, като покривът й ще бъде с модерни подвижни панели. В района на откритата част, в рамките на предвидената реконструкция, са заложени изграждане на младежки парк, подземен паркинг с 240 места, буферен такъв, както и нов пешеходен мост.

Нов германски завод за медицинска техника разкрива 300 работни места в Благоевград

Нов германски завод за медицинска техника разкрива 300 работни места в Благоевград

Германската компания планира инвестиция от над €10 милиона

Максималният размер на кредита, касаещ единият от седемте основни проекта е 29 млн. лева, като предстои да бъдат водени преговори с Фонд за устойчиво развитие на градовете, в случай че Общински съвет - Благоевград приеме предложението за реализиране на инвестиционните намерения, уточняват от общината. 

Приетият през февруари миналата година бюджет на община Благоевград за 2021 г. е в размер на 91,2 милиона лева, което означава, че евентуалният нов дълг на общината ще възлиза на почти една трета от общия й бюджет. При приемането на миналогодишния бюджет на Благоевград общински съветници коментираха, че това е най-големият до момента бюджет на общината, независимо че страната е в криза заради пандемията.

С евентуалното "надграждане" на парк Бачиново ще бъде постигнат силен икономически ефект, което ще се отрази положително на жителите на града и региона, бизнесът в града и като цяло на туристическия продукт на Благоевград, обосновават проекта от общината. От там смятат, че по този начин, дългът от до 29 млн. лева ще бъде обезпечен с планирана възвращаемост и ще може да се самоизплаща.

Кой регион изпревари Видин по най-ниски заплати у нас?

Кой регион изпревари Видин по най-ниски заплати у нас?

Забавяне заради корона вируса променя икономическата карта на страната