Може да се каже, че една от най-обсъжданите икономически новини у нас през 2019 година беше изборът на Volkswagen за дестинация на новия ѝ завод в Източна Европа. България беше на финалната права за инвестицията за 1 милиард евро, но в крайна сметка като победител беше избрана съседна Турция. 

Скоро след това обаче проектът беше поставен на пауза, а нови спекулации около това коя държава може да замени Турция се появиха. На опашката се наредиха освен България, Румъния и Хърватия. Според германски медии обаче изборът може да е съвсем различен.

През миналия месец в публикация на Frankfurter Allgemeine Zeitung беше посочено, че в крайна сметка Volkswagen може да се спре на Унгария за инвестицията от 1 милиард евро. И докато тази сага все още изглежда далеч от своя край, е ясно, че страната така или иначе ще получи вложение в същия размер за изграждането на друг автомобилен завод.

Тези думи издават решението на "Фолксваген" за новия завод

Тези думи издават решението на "Фолксваген" за новия завод

Идва ли краят на сагата?

През пролетта на следващата година германският производител BMW ще започне изграждането на нова база в унгарския град Дебрецен, съобщава сайтът Emerging Europe. Първоначално плановете на компанията бяха обявени през 2018 година, но вече е ясно, че реалните действия по проекта предстоят.

В Дебрецен BMW ще произвежда по 150 000 автомобила на година, като там ще бъдат наети над 1000 души. От компанията посочват, че са избрали града заради добрата инфраструктура и развитата логистика. Германската марка има представителство в Унгария от 2004 година.

Освен BMW в страната сериозно присъствие имат и други лидери от автомобилната индустрия. Audi има завод в град Дьор, като преди няколко месеца стана ясно, че дружеството ще го разшири с инвестиция от 126 милиона евро.

Също така компанията планира да отвори нови 250 работни места, като така служителите ѝ там ще станат 13 000 души. До 2022 година в града трябва да бъде отворен и развоен център на Audi.

Audi разширява производството си в Унгария със 126 милиона евро

Audi разширява производството си в Унгария със 126 милиона евро

Компанията отваря нови 250 работни места, като с това за нея ще работят 13 000 души в град Дьор