Австралийската компания CWP Globalще строи слънчева електроцентрала в Сърбия за €400 милиона, заявиха от фирмата. Очаква се работата по изграждането на мегапроекта да започне през 2023 година, съобщи eKapija, цитирайки Мая Туркович - мениджър за Европа на CWP Global.

Сред основните проблеми за инвеститорите е колебанието на цените, заради все по-скъпо струващите строителни материали. Скъпите цени на медта, желязото и алуминия също са се повишили.

Въпреки това от компанията се надяват, че проектът няма да надвиши предвидената сума.

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Кабелът ще е дълъг 15 хил. километра

В Сърбия често се появяват пречки по отношение на определени дейности в областта на развитието на енергийни проекти, тъй като няма много компании, които предоставят услугата. Местните власти твърдят, че ако искат да изградят големи и печеливши съоръжения, базирани на ВЕИ, ще трябва да положат усилия, включително промени на действащото законодателство, когато това се налага.

CWP Global се смята за най-големия независим производител и доставчик на зелена енергия в Австралия. Портфолиото на компанията включва всички фабрики на Nestle в страната, летището и операта в Сидни.

CWP има проекти за зелена енергия в България и Румъния.

Колко близо е Сърбия до достигането на „зелена енергия“?

Колко близо е Сърбия до достигането на „зелена енергия“?

Делът на ВЕИ потреблението в страната расте