Инвеститорите следват инвестиционния гуру Уорън Бъфет - след новината, че той е закупил през третото тримесече повече от 60 милиона акции на производителя на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) за 4,1 милиарда долара, ценните книжа на компанията скочиха на 15 ноември с 10,5% на борсата New York NYSE.

Акциите на други две компании, които бяха добавени към портфейла на холдинга на Бъфет Berkshire Hathaway, също поскъпнаха този ден - акциите на производителя на индустриални продукти Louisiana-Pacific добавиха 7,8% към цената си на NYSE, а инвестиционната компания Jefferies Financial - 2,1%.

Делът на ценните книжа на TSMC в инвестиционния портфейл на холдинга възлиза на 1,4% от общата му стойност от $296,1 милиарда в края на III-то тримесечие. Освен това, TSMC беше включена в десетте най-големи активи в портфейла на Бъфет, където има общо 50 компании.

За средностатистическия инвеститор е по-добре да не следва "сляпо" идеите на Бъфет - смята Сергей Беляев, управляващ директор на инвестиционния отдел на UFG Wealth Management - тъй като инвестиционният хоризонт на неговите инвестиционни фондове е десетилетия, докато за повечето "обикновени" инвеститори той не достига дори пет години.

Бъфет е привърженик на принципите на "разумната инвестиция", обекти на покупките му са предимно стабилни и сравнително подценени компании, отбелязва Оксана Холоденко, ръководител на отдела за анализи ка крупната финансова компания "БКС Светът на инвестициите". По думите й, инвестициите на големите фондове са "умни пари", хипотетично насочващи към правилния избор на активи, който инвеститорите "на дребно" могат да следват.

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

Нeстабилният пазар е идеален за всеки инвеститор, стига да се придържа към своя модел на инвестиране

Но има и технически проблем. Ако например ценната книга е закупена в самото начало на тримесечието, тогава от момента на покупката до публикуването на отчета може да минат повече от четири месеца, и през този период в цената на актива и перспективите на компанията може да настъпи промяна, обяснява Марат Райхел, инвестиционен консултант.

Макар че в повечето случаи влизането на акции в портфейла на фонда на Бъфет има положителен ефект върху стойността им, Райхел препоръчва на инвеститорите да направят собствена проверка на съответната компания преди покупка на акциите й.

Инвеститорите, които следват идеите на Бъфет, е по-добре да не се опитват да копират сделките на Berkshire Hathaway, а да инвестират в акции на дадената компания и след собствена преценка, коментира и Кирил Комаров, ръководител на инвестиционните анализи в Tinkoff Investments. Причината е същата: информацията за инвестициите идва със закъснение от няколко седмици или месеца и цените, на които Бъфет купува, вече са (съвсем) различни, уточнява анализаторът.

Инвестиционният портфейл на Бъфет

Първите 10 актива в инвестиционния портфейл на Бъфет сега включват акции на: Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola, American Express, Occidental Petroleum, Kraft Heinz, Moody's, Activision Blizzard и TSMC.

Топ 10 не беше съществено ревизиран, неизманно остават в него акциите на: Apple (41,8%), Bank of America (10,3%), Coca-Cola (7,6%), American Express (6,9%), Kraft Heinz (3,7%) и Moody's (2%).

Делът на книжата на Activision Blizzard (компютърни игри) се сви до 1,5%. Делът на компаниите от инвестиционния портфейл на Бъфет, работещи в енергийния сектор, се увеличи: Chevron се покачи до 8%, а Occidental Petroleum - до 4%.

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Как разсъждава легендарният инвеститор по въпроса - къде да се инвестира