Българската компания EnduroSat, която се занимава с разработването на технологии за космическата индустрия, ще получи финансиране в размер до 10 милиона евро или почти 19,6 милиона лева от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

То ще бъде използвано на развитието на бизнеса на дружеството, свързан с разработването на наносателити, както и на услугите, които тя предлага за сектора. Част от финансирането ще бъде използвано и за развитието на услугата за изстрелване и операции на сателити в Космоса на EnduroSat - Shared Satellite Service. Това става ясно от официално съобщение на ЕИБ. 

"Финансирането ще рационализира нашата мисия да дадем възможност на академичните среди, компаниите и научните екипи от цял свят да изпитват и валидират своите технологии в Космоса. EnduroSat вложи много труд за разработване на софтуерно дефинирани наносателити, които предлагат опростени операции в орбита и обработка на данни. Нашата Споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса опростява из основи процеса на пренос на вашите полезни товари за значително по-кратко време", коментира изпълнителният директор и основател на EnduroSat Райчо Райчев.

Въпросната споделена услуга има за цел да предложи всички услуги, свързани с изстрелването на сателити и т.нар. полезни товари в орбита. Тя покрива всички аспекти на този процес от подготовката и самото отвеждане в Космоса, до софтуера за контрол и управление на данни за него. 

"Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи, учени и технолози. Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки", става ясно от съобщението.

Съобщението за финансирането от ЕИБ идва само няколко седмици, след като стана ясно, че EnduroSat ще изгради лаборатория за наносателити в София, която ще е първата такава не само за страната, но и за региона. Това беше съобщено през август. Тогава беше посочено, че в центъра ще бъдат вложени над 4 милиона лева. 

Месец по-рано пък космическата компания на американския предприемач Илън Мъск - SpaceX, изведе в орбита 2 сателита на българската компания на борда на ракетата Falcon-9. До 2023 година EnduroSat има планирани още 8 такива споделени мисии.