Alitalia, която обяви фалит в началото на лятото тази година, може да получи още един шанс да продължи работа. Cerberus Capital Management, частна компания от САЩ, е предложила да изкупи италианската авиолиния и да запази дейността й под старото име.

Интерес към изкупуването на активи на Alitalia вече проявиха редица конкуренти: Lufthansa, Ryanair, British Airways, Etihad, Delta Air Lines и EasyJet. Те обаче искат да придобият части от компанията - като нейни самолети и да получат част от маршрутите й.

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Lufthansa, Norwegian Air и Air France-KLM нямат интерес, но спасение може да дойде от Катар

Офертата на Cerberus Capital Management обаче ще позволи на Alitalia да продължи работа. Тя не е била подадена заедно с останалите, тъй като американската компания е сметнала, че правилата на търга са "твърде ограничаващи". Условието е авиопревозвачът да бъде реструктуриран основно.

Именно планът за реформа на губещата компания, който не срещна подкрепата на синдикатите, доведе до нейния край. Откакто Alitalia обяви фалит през май, компанията получи 900 милиона евро заем, за да изпълни полетите си до септември 2018 г.

Краят на Alitalia дойде

Краят на Alitalia дойде

Авиокомпанията започна процедура по фалит

Cerberus е готова да даде между 100 и 400 милиона евро, както и да задържи италианската държава като акционер. Компанията има история в сектора, като помогна преди повече от десетилетие за съживяването на Air Canada. Американците твърдят, че могат да превърнат и Alitalia в "устойчива, конкурентна и независима" компанията.

Официални лица от Рим обаче изразяват скептицизъм, а неподаването на офертата в рамките на търга може да се окаже проблем.

Решението трябва да бъде взето до април 2018 г., като дотогава страната може да има ново правителство.