Индустриалната зона в Горна Оряховица е възможна локация за реализирането на инвестиция от френска компания в авиоиндустрията. Това потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов по време на подписването на Меморандум за сътрудничество между Националната компания индустриални зони (НКИЗ) и общината.

Местната власт в града е успяла да подготви терен в източната промишлена зона в Горна Оряховица, който е разположен на площ от около 300 декара.

Според общината той ще бъде много подходящ за привличането на чуждестранни инвестиции, тъй като разполага с добра техническа инфраструктура и се намира в близост до летище и гара.

През последната година на няколко пъти се коментира интересът на производители от авиоиндустрията към развиване на дейност в страната.

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Инвестицията е от 11 милиона евро и първоначално ще бъдат наети 200 души

В края на септември в Пловдив врати отвори завод за части за самолети на Airbus. Инвестицията в базата се изчисляваше на 11 милиона евро, като тогава от компанията "Латекоер" обявиха, че първоначално ще отворят 200 работни места, а по-късно те могат да бъдат увеличени до 600.

Заводът се намира в индустриална зона "Марица" и площта му трябва да бъде 5 хиляди квадратни метра.

Месец по-късно от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия съобщиха, че друга френска компания от сектора - Trade Company Finances, разглежда локации в България за изграждането на център за преконстроиране на пътнически самолети в товарни.

Тогава стана ясно още, че на първоначален етап там могат да бъдат наети 150 инженери и техници, като тяхната задача ще бъде да работят по около 15 самолета годишно.

Френски инвеститор обмисля да прави товарни от пътнически самолети у нас

Френски инвеститор обмисля да прави товарни от пътнически самолети у нас

Летателните машини след това се използват за карго услуги