Френската компания за финансови услуги Trande Company Finances обмисля възможностите да отвори център в България за преконстроиране на пътнически в товарни самолети за карго услуги.

Интересът на фирмата към страната е бил потвърден по време на среща на главния секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Росица Апостолова с бизнес делегация от Департамента Вал д`Oаз в Париж.

Trande Company Finances работи като посредник и в момента партньорите й в тази дейност са американски. Компанията обаче иска да стартира такава дейност и в Югоизточна Европа.

"В момента преконструирането от пътнически в карго самолети се извършва единствено в САЩ. Предвижда се тази дейност да започне да се осъществява и в Европа", коментира създателят и ръководител на компанията Йосеф Херайеф. За целта се търсят подходящи местни партньори в Югоизточна Европа, включително и в България.

На първоначален етап се обмисля да бъдат наети 150 инженери и техници за стартиране на проекта, като те ще трябва да подготвят по около 15 самолета годишно.

По думите на Херайеф в САЩ капацитетът е около 150 самолета годишно, като там изпълняват поръчки от цял свят. Към момента обаче има недостиг на карго самолети и доста заявки са на изчакване.

Главният секретар на ИАНМСП Росица Апостолова посочи, че България вече работи в областта на авиоиндустрията след стъпването на няколко чужди компании за ремонт на самолети и части.

В края на миналия месец беше обявена друга инвестиция в авиоиндустрията в страната отново от френска компания. Фирмата "Латекоер" потвърди, че ще вложи 11 милиона евро в изграждането на завод за производството на части за самолетите на Airbus в зона "Марица" на "Тракия икономическа зона". 

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Инвестицията е от 11 милиона евро и първоначално ще бъдат наети 200 души