"Газпром" подписа споразумение за проектиране на газопровод през Монголия до Китай, с капацитет от 50 милиарда кубически метра - същият обем природен газ, който Русия сега доставя годишно на Германия.

"Газпром" съобщи, че компанията със специално предназначение "Газопровод Союз Восток" и "Газпром Проектиране" днес са подписали споразумение за извършване на проектни и проучвателни работи, като част от изграждането на газопровода "Союз Восток". Документът по-специално предвижда, участието на монголски компании в инженерно-геодезически, инженерно-екологични и археологически проучвания.

Освен това е подписан план за дейността на съвместната работна група на правителството на Монголия и "Газпром" за периода 2022-2024 година.

Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром", и Сайнбуянгин Амарсайхан, вицепремиер на Монголия, проведоха работна среща чраз видеоконферентна връзка, съобщи Интерфакс.

"Страните обсъдиха хода на проекта за изграждане на газопровода "Союз Восток" в Монголия. Той ще стане продължение на руския газопровод "Силата на Сибир-2" и ще позволи доставката на до 50 милиарда кубически метра руски природен газ годишно до Китай, най-бързо растящият пазар на газ в света", се казва в съобщение на "Газпром".

"Работата по проекта за газопровода "Союз Восток" върви активно и успешно. Преди месец бяха одобрени резултатите от предпроектното проучване, а днес беше подписан договор за проектиране. Това означава, че проектът навлезе в практическата фаза", коментира Милер.

През януари 2022 г. "Газпром" и правителството на Монголия подписаха протокол за резултатите от разглеждането на предпроектно проучване за изграждането на газопровода "Союз Восток". Предпроектното проучване е изготвено от дружество със специално предназначение "Газопровод Союз Восток".

"Газпром" обеща на Китай 50 млрд. кубически метра газ годишно по нов газопровод

"Газпром" обеща на Китай 50 млрд. кубически метра газ годишно по нов газопровод

Дължината на трасето през територията на Монголия ще бъде почти 963 км