Въпреки че светът се бори с инфлация и високи лихвени проценти, игралната индустрия, генерирала зашеметяващите $182,9 милиарда през 2022 година, става все по-привлекателна за инвеститорите. Това важи с пълна сила за съседна Турция, пише Daily Sabah.

Видеоигрите са еволюирали от страстта на любопитни млади хора, които не са можели да откъснат очи от компютрите в гимназията и университета, преминавайки към масова култура през последните 30 години. Безспорно това е една от най-големите развлекателни индустрии в света.

Снимка 612800

Източник: iStock

През 2022 г. секторът генерира зашеметяващите $182,9 милиарда глобално, надминавайки общата сума на музикалната и филмовата индустрия. Следователно, гейминг секторът стана изключително привлекателен за инвеститорите, въпреки че светът се бори с редица предизвикателства, водени от инфлацията и високите лихвени проценти.

Новата игра на Netflix е с гейминг индустрията: ето какво предстои

Новата игра на Netflix е с гейминг индустрията: ето какво предстои

Стрийминг платформата се променя

Въпреки че Турция има сравнително малки студиа за игри, способността им да създават успешни истории става много привлекателна за инвеститорите, представяйки убедителна възможност за диверсифициране на рисковете сред многото игрални стартъпи напоследък.

Повече от 50% от игрите в страната са за мобилни устройства

Над половината от приходите на индустрията идват от мобилни игри, което показва, че вниманието на играчите остава фиксирано върху мобилните екрани. Това подчертава трайната популярност на мобилните игри. Следват конзола игрите с 29% и игрите за компютър, които имат дял от 21%.

Доминиране на гиганти

Чрез сливания и придобивания или влиянието на няколко големи дистрибутори индустрията се трансформира в такава, в която шепа големи компании все повече доминират.

Докато лидерите в индустрията оформят посоката, иновативните пробиви на по-малките предприятия допринасят значително. Инвеститорите се нуждаят от знания не само за гигантите, управляващи игралната индустрия, но и за Microsoft, Tencent, Sony и други конкуренти, като признават, че игрите са решаваща, но сравнително малка част от целия им бизнес.

Признание за турски стартъпи в Истанбул

На среща, която наскоро събра предприемаческата екосистема в Истанбул, Take Off Entrepreneurship Summit отличи начинания, вдъхновяващи бъдещето с иновативни идеи. Тази година бе шестото издание на това събитие, което доказа, че игралната индустрия на Турция се развива с мощно темпо.

С участието на общо 200 местни и международни компании, събитието доведе до интереса на 100 инвеститори, които искат да станат част от този развиващ се в Турция сектор.

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%