Глобалният производител на високотехнологични компоненти за автомобилни и индустриални приложения Gebauer & Griler Group инвестира 60 милиона лева в ново производство в Русе. Компанията със седалище във Виена ще разкрие близо 400 нови работни места, заяви за Money.bg търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

У нас производителят на компоненти ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия.

Sulzer ще инвестира €1,5 милиона в център за автомобилен софтуер в България

Германска компания, работеща с BMW, Audi и VW, инвестира €1,5 милиона в център за автософтуер в България

Ще бъдат разкрити 100 нови работни места за ИТ служители

Новата инвестиция в Русе беше обявена по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с Арно Хаселхорст, който е изпълнителен директор на GG Group и д‐р Матиас Хорнеман - вицепрезидент на компанията.

Снимка 626702

Източник: Министерство на икономиката и индустрията

На срещата присъстваха още Златомира Стефанова - заместник-кмет "Икономика и международно сътрудничество", Община Русе, както и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

"Автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили", коментира министър Богдан Богданов.

Фабриката в Русе

Първоначално в крайдунавския град ще бъде изграден завод с площ 13 000 m², чиято първа копка ще бъде направeна тази година. Завършването на фабриката и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 година, а серийното производство - за лятото на 2025 година.

"В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от €29 милиона тук в Русе, в рамките на следващите 5 години, както и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители", представи официално решението на компанията нейният главен изпълинтелен директор Арно Хаселхорст.

Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн.

Eberspaecher започна строеж на фабрика за нагреватели за автомобили в Русе

Германски гигант започна строеж на фабрика за нагреватели за автомобили в Русе

Компанията ще разкрие над 500 нови работни места