Германският доставчик на автомобилен софтуер Sulzer ще инвестира €1,5 милиона за откриване на R&D център в София, съобщава SeeNews, цитирайки българското Министерство на икономиката. С течение на времето Sulzer ще създаде близо 100 работни места за висококвалифицирани ИТ служители в България.

Основана през 1978 година, германската компания работи с производители на автомобили като BMW, Audi, Daimler, Porsche, Rolls Royce, SEAT, Volkswagen и Skoda. Корпорацията има клиенти и в инженерния и застрахователния сектор.

Желанието за инвестицията у нас стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с изпълнителния директор на германската компания Михаел Краус в министерството, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Biomyc - българският стартъп, който привлече към каузата си гиганта Mercedes

Biomyc - българският стартъп, който привлече към каузата си гиганта Mercedes

Как компанията за устойчиви продукти "атакува" големите играчи в автомобилния бизнес?

"Изборът на България като място е в съответствие със стратегията на компанията за близък пазар, което ще ни позволим да съкратим веригите за доставки", споделя изпълнителния директор на Sulzer Майкъл Краус.

Снимка 615906

Източник: BMW

Развиващият се автомобилен сектор на България дава работа на около 75 000 души и генерира над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, според данните от 2022 година.

От своя страна министър Богдан Богданов заяви, че България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза.

"Тук може да се постигне устойчиво бизнес развитие, както и синергии и партньорства в аутомотив сектора, където вече е изградена отлична екосистема."

Германската компания е доставчик на ИТ решения, които поддържат процесите на автомобилната верига за доставки чрез интегрирана бизнес и техническа експертиза.

Дъщерната компания на Mercedes-Benz MBition наема офис в София

Дъщерна компания на Mercedes-Benz наема офис в София

През 2022 година Daimler откри инженерно звено в България за разработка на софтуер за автомобилния гигант