Biomyc е компания, която създава устойчиви продукти от иновативни материали. Техноогията, наречена мицелна, се отличава с това, че успява да произведе устойчив дизайн на биоразградимите опаковки, които са все по-предпочитани както от хората, така и от бизнеса. Днес все повече компании променят производството си, за да го направят по-устойчиво. Това вече е кауза.

Как започва всичко?

Biomyc се ражда случайно през 2018 година и е следствие от една друга бизнес идея. Създателят на компанията Атанас Енев се свързва със своя приятел от детските години Деян Георгиев, за да му предложи да започнат бизнес с устойчиви продукти, който може да докаже принципите на кръговата икономика.

Първоначално двамата приятели решават да продават пакетчета с ядливи гъби върху биологичен субстрат, които потребителите да си отглеждат в домашни условия, а след това да изхвърлят. Разбира се, без да замърсяват природата. Поръчват гъби и правят първите прототипи, които са със субстрат от кафе.

В един момент новите съдружници попадат на информация за мицелната технология. За основа на продукта си използват агрокултурен отпадък, в който трябва да има лигнин и целулоза. Правят опити с различни видове субстрати като слама и коноп и скоро разбират, че индустриално отглежданият коноп е идеален за техния продукт, защото има много бърз цикъл на развитие. Отново използват гъбите, които отглеждат в биореактор в течна среда, след което въвеждат в субстрата.

Пивоварният сектор инвестира 60 милиона лева в еко бирени опаковки и технологии

Пивоварният сектор инвестира 60 милиона лева в еко бирени опаковки и технологии

Пет рециклирани бутилки стигат за пълнежа на яке за ски, две - за бейзболна шапка

Първият етап продължава около седмица, след което материалът се раздробява и се поставя в калъпи от рециклиран или стандартен PET, които могат да се използват много дълго време и да влязат в стандартната система за рециклиране. След още една седмица материалът се изважда от калъпите и се суши. Получава се твърд продукт, който е подходящ за многократна и дългогодишна употреба.

Продуктът и финансирането

От получения материал се произвеждат продуктови и транспортни опаковки, осигурява термозащита и защита от удар и е пожароустойчив. За да се унищожи, трябва да се разчупи и да се изхвърли на място с влага и бактерии - например в градината, на поляната, в гората. От произведения по мицелна технология материал може да се изработи всичко, което може да се изработи от стиропор.

Основаната вече компания бързо е забелязана от CleanTech, които им осигуряват и първото финансиране в размер на 40 000 лева. През това време Деян и Атанас печелят различни състезания в Европа, като влагат паричните награди в бизнеса си. Скоро намират партньор от Нидерландия и започват по-масово производство на мицелинни продукти.

Интерес към производството на българите има от редица компании от Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Румъния, Гърция и Хърватия. Основните им клиенти поръчват дизайн и производство на опаковки за премиум продукти като часовници, парфюми, вина и балсамов оцет. След това идва ред на автомобилите.

Интересът на Mercedes-Benz

От 2020 година Biomyc започва съвместна работа с автомобилния гигант Mercedes-Benz за производството на части, които се използват при сглобяването на колите, като идеята е за направата им да спре да се използва пластмаса. Компанията се спира на растителна пластмаса с високо съдържание на рециклиран материал, която е индустриално компостируема.

Mercedes: газовата криза в Европа ще ускори прехода ни към възобновяема енергия

Mercedes: газовата криза в Европа ще ускори прехода ни към възобновяема енергия

Това заяви главният изпълнителен директор на автомобилния гигант Ола Келениус

Идеята е да се произведе част, която да може да се използва при сглобяването на не една, а две коли, което освен, че спестява време и пари, води до намаляване на въглеродния отпечатък. И така, стартъпът получава предложение да разработи дизайн за въпросната част, която да може да се използва за сглобяването на автомобили от новата S класа.

В момента надеждите на младите предприемачи са по-голяма част от световната автомобилната индустрия да се заинтригува от техния продукт. Когато началото е поставено от компания като Mercedes, нищо не е невъзможно.