Газовата криза в Европа ще бъде "катализатор" за Mercedes-Benz да навлезе по-бързо и по-дълбоко в чистата енергия. Това заяви главният изпълнителен директор на автомобилния гигант Ола Келениус пред CNN Business.

Компанията се стреми все по-настоятелно към използването на вятърната енергия в бизнеса си, като процесът се ускори още повече заради енергийната криза, която тежи над милиони домакинства в Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

Mercedes започна да предприема стъпки за намаляване на използването на природен газ във фабриките на компанията в Германия, като то вече е намалено приблизително наполовина.

"Смятаме, че в краткосрочен план сме в относително силна позиция да се справим с това предизвикателство. Всъщност мисля, че тази криза ще бъде катализатор за по-бързо навлизане във възобновяемите енергийни източници", коментира Келениус.

Porsche изпревари по пазарна оценка Mercedes-Benz

Porsche изпревари по пазарна оценка Mercedes-Benz

Volkswagen проведе IPO на Porsche и набра 9,4 милиарда евро

Откакто нахлу в Украйна преди близо осем месеца, Русия рязко намали доставките си на газ за Германия и много други страни от ЕС. За много домакинства с появи страх, че Русия ще спре напълно кранчето тази зима, което може да доведе до много тежка зима, заради руската енергийна зависимост на голяма част от Европа. По всичко личи, че това няма да се случи.

Германското правителство, както и останалите управляващи в ЕС вече задействаха планове за управление на кризи, а газохранилищата в Европа са  пълни.

Колкото до гиганта Mercedes, компанията е предприела предпазни мерки за складиране на определени компоненти на превозни средства, които са произведени с природен газ.

През последните месеци автомобилният производител реши да продължи напред с два големи проекта, които биха могли да му служат добре в бъдеще, започвайки с изграждането на вятърен парк, който ще осигури повече от 15% от нуждите на компанията от електроенергия в Германия.

Групата ще използва и съоръжение за генериране на вятърна енергия в Балтийско море, което ще добави още 25% от капацитета за нуждите на корпорацията.

"Ще диверсифицираме, ще станем по-устойчиви и, разбира се, ще се освободим от въглеродни емисии", добави Келениус.

Подобно на други световни производители на автомобили, Mercedes работи за разширяване на гамата си от електрически автомобили, тъй като се стреми да настигне пионера в индустрията Tesla. Германският гигант има за цел половината от продажбите му да идват от електромобили до 2025 година, а марката да премине изцяло към електрически коли до 2030 година.

Тази година Mercedes обяви план за инвестиране на повече от €60 милиарда евро в "бъдеще без емисии", които ще бъдат инвестирани между 2022 до 2026 година.

Mercedes-Benz и американската Rivian ще произвеждат електрически ванове в Източна Европа

Mercedes-Benz и американската Rivian ще произвеждат електрически ванове в Източна Европа

След няколко години ще се изгради изцяло ново производствено съоръжение