Пионерът в областта на вановете без вредни емисии Mercedes-Benz Vans и американският производител на електрически превозни средства Rivian обявиха подписването на меморандум за разбирателство за започване на стратегическо партньорство. Това ще позволи на компаниите да си сътрудничат в производството на електрически ванове.

При условие, че страните сключат окончателни, обвързващи споразумения и получат съответните регулаторни разрешения, компаниите ще създадат ново съвместно предприятие в Европа за производство на големи електрически ванове. Целта е след няколко години да се изгради изцяло ново производствено съоръжение, като се използва съществуващ обект на Mercedes-Benz в Централна и Източна Европа. Основният завод на Mercedes в Източна Европа е в Кечкемет, Унгария, югоизточно от Будапеща.

Внимание: Частите за Mercedes все по-често се фалшифицират!

Внимание: Частите за Mercedes все по-често се фалшифицират!

Тези не само са незаконни, но могат да застрашат участниците в движението

Двете компании планират бързо да разширят производството на електрически ванове. Първоначално ще произвеждат два големи микробуса, единият базиран на VAN.EA (MB Vans Electric Architecture), електрическата платформа на Mercedes-Benz Vans, а другият базиран на платформа от второто поколение електрически ванове Rivian Light Van (RLV).

"Rivian е създаден, за да насърчи света да се откаже от потреблението на изкопаеми горива чрез създаване на завладяващи продукти и услуги. Щастливи сме да си партнираме с Mercedes-Benz по този проект. Mercedes-Benz е една от най-известните и уважавани автомобилни компании в света и ние вярваме, че заедно ще произведем наистина забележителни електрически ванове, които ще бъдат от полза не само за нашите клиенти, но и за планетата", заяви главният изпълнителен директор на Rivian Робърт Скариндж.

Mercedes изтегля близо 1 милион коли в световен мащаб, заради потенциални проблеми със спирачната система

Mercedes изтегля близо 1 милион коли в световен мащаб, заради потенциални проблеми със спирачната система

70 000 от тях са в Германия

"Ускоряваме трансформацията към изцяло електрическо продуктово портфолио. От 2025 г. нататък всички ванове, базирани на новата ни архитектура VAN.EA, ще бъдат само електрически. Радвам се, че като част от тази трансформация сега обединяваме сили с Rivian - изключително динамичен и вдъхновяващ партньор със силна технологична позиция", добави Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans.