Голяма китайска инвестиция се реализира в Хърватия - вятърен парк с инсталирана мощност от 156 мегавата (MW) и прогнозна стойност от 230 милиона евро. Паркът вече започна работа в пробен режим, пишат местните медии, цитирайки изявление на хърватското правителство.

Вятърният парк се намира в град Сен и е най-голямото подобно съоръжение в страната. То включващо 39 самостоятелни вятърни турбини с мощност 4 MW всяка една, разположени на площ от 65 квадратни километра.

Германска компания инвестира €500 милиона във вятърен парк в Северна Македония, който ще захранва 290 000 домакинства

Германска компания прави зелена инвестиция за стотици милиони евро в Северна Македония

В западната ни съседка ще бъде изграден вятърен парк за €500 млн., който ще снабдява с ток 290 хил. домакинства

От компанията China North Industries Corporation (Norinco), която е мажоритарен акционер в проекта за вятърен парк, заявиха, че "тази инвестиция ще запълни празнината в електроенергията на Хърватия, ще увеличи дела на зелената енергия в микса на електроенергия в страната и ще подпомогне местната заетост и генерирането на данъци".

С 29 вятърни турбини, разположени близо до адриатическото градче Сен и още 10 в съседната община Брине, вятърният парк се очаква да генерира 530 милиона kWh електроенергия годишно.

Официалното начало на експлоатация се очаква до края на годината, а след като стартира вятърният парк ще работи най-малко 23 години, се казва в прессъобщението на правителството.

Швейцарска компания инвестира в 42 MW вятърен парк в България

Швейцарска компания инвестира в 42 MW вятърен парк в България

Това е петият най-голям вятърен парк у нас

"Една от основните ни цели е да увеличим производството на електроенергия от възобновяеми източници до 30% през следващата година. Вярваме, че ще постигнем тази цел благодарение на такива проекти и чрез тази голяма инвестиция, предоставена от Norinco на Хърватия. Компанията е един от най-големите инвеститори в зелената енергия в страната", заяви хърватският премиер Андрей Пленкович.

С очакваното си годишно производство от 0,5 TWh, вятърният парк ще допринася с 3,5% от годишното производство на електроенергия в Хърватия.