Huawei ще инвестира 200 милиона евро в изграждането на фабрика за производство на телекомуникационно оборудване в източната част на Франция, въпреки пречките в страната за фирми, използващи 5G съоръженията, пише Reuters. 

Първоначално в завода ще работят 300 души, но в дългосрочен план ще достигнат 500, а производството ще е за европейския пазар на Huawei. Очаква се годишно да генерира 1 милиард евро от продажби. 

Още в началото на годината китайската технологична компания заяви, че ще продължи с плановете си, независимо дали френското правителство ще предприеме репресии срещу телекомуникационните компании, използващи оборудването.

Франция не е забранила на мобилните операторите да използват оборудването на Huawei. През юли обаче властите заявиха на телекомуникационните компании, които планират да закупят 5G оборудване на фирмата, че няма да могат да подновят лицензите за съоръженията, след като те изтекат, което на практика ги поставя с вързани ръце.

Строежът на завода има за цел да се утаят глобалните опасения, породени от американски обвинения и многократно отричани от Huawei, че Пекин може да използва оборудването на компанията за шпионаж.