Електронният гигант Huawei ще започне да изгражда фабрика за мрежово оборудване във Франция през следващата година, предаде "Ройтерс", като цитира свои източници. Това се случва на фона на продължаващите усилия на някои европейски правителства да ограничат използването на техника, произведена от китайската компания.

Плановете за завода в близост до Страсбург са още от 2020 г. и са включвали 200 млн. евро първоначална инвестиция, но COVID-19 е довел до забавяне.

Huawei се завърна "с гръм и трясък" на важен технологичен пазар

Huawei се завърна "с гръм и трясък" на важен технологичен пазар

Нейна компания вече продава чипове на водещи производители на охранителни камери

Източник от френското правителство заяви пред агенцията, че обектът се очаква да бъде открит през 2025 г.

Този ход идва в момент, когато някои европейски правителства ограничават или забраняват използването на мрежово оборудване, произведено от Huawei и ZTE, позовавайки се на опасения за сигурността.

Европейските лидери също така обсъждат как да "намалят риска", но и да си сътрудничат с втората по големина икономика в света. Китай е третият по големина търговски партньор на Франция след Европейския съюз и Съединените щати.

През 2020 г. даже френското правителство заяви на телекомуникационните оператори, които планират да закупят 5G оборудване на Huawei, че няма да могат да подновят лицензите за него, след като те изтекат, като по този начин на практика постепенно ще изключат Huawei от мобилните мрежи.

След среща с френския министър на икономиката Бруно Льо Мер в Пекин през юли китайският вицепремиер Хе Лифенг обаче заяви, че Франция е решила да удължи лицензите на Huawei за 5G в някои градове.