Голямото завръщане на Huawei не включва само флагманските смартфони. Китайският гигант с бърза стъпка възстановява позициите си и като доставчик на чипове за охранителни камери чрез своето подразделение HiSilicon, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници от индустрията.

Контекст: Видеонаблюдението е голям пазар. Според данни на Markets & Markets говорим за обем от 53,7 млрд. долара към 2023 г. и очаквано разрастване до 83,3 млрд. долара през 2028 г. Дълги години основните играчи на този пазар като Dahua и Hikvision купуваха чипове именно от HiSilicon, като през 2018 г. Southwest Securities оцениха пазарния дял на компанията на 60%.

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Проектът се ползва с $30 млрд. долара държавна помощ от Пекин

Това се промени, след като САЩ отрязаха достъпа на Huawei до модерни технологии и до заводите на тайванския полупроводников гигант TSMC, който реално произвеждаше чиповете по дизайн на HiSilicon. Само за 3 години пазарният дял се "стопи" до едва 3,9% - и то предимно в ниския сегмент, където е възможно да се работи и с по-старо оборудване, каквото беше налично в страната.

През март, обаче, китайската компания обяви, че е постигнала пробив в технологиите за създаване на 14-нанометрови чипове - поне две поколения по-назад от пазара, но все пак голям успех с оглед на санкциите. Така неотдавна се появи и флагманският смартфон Huawei Mate 60 Pro, чийто процесор HiSilicon Kirin 9000s е местно производство. Както става ясно, той не е единствен.

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Акциите на местните производители на чипове са във възход

Детайли: Според източниците на "Ройтерс" производителите на охранителни камери са започнали да получават доставки на нови чипове от HiSilicon през тази година.

Мнението им е, че завръщането на китайския производител ще "разтърси" пазара - още повече и защото става дума за доста по-прости и лесни за производство компоненти в сравнение с тези, които се влагат в смартфоните.

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Kirin 9000s е произведен в Китай и задвижва изненадващо обявения флагман Mate 60 Pro

Според анализатора Дан Хъчесън от компанията TechInsights, която първа изследва хардуера на Mate 60 Pro, е видно, че китайците разполагат с добре развити инструменти за дизайн на чипове - въпреки че Вашингтон забрани на Huawei достъпа до водещите софтуерни платформи на Cadence Design Systems, Synopsys и Siemens AG.

"Не знаем дали те са се сдобили с тях незаконно или, по-вероятно, са разработили собствени инструменти", коментира експертът пред "Ройтерс".

САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

Смята се, че SMIC са направили процесора на флагманския смартфон Mate 60 Pro

От друга страна: Въпреки големия ентусиазъм в Китай, самите Huawei официално не коментират как са успели да надмогнат наложените рестрикции - а и дали реално са успели.

Някои от компонентите в Mate 60 Pro са произведени преди години и очевидно компанията се е запасила с тях преди санкциите. Затова и американският министър на търговията Джина Раймондо заяви, че САЩ не разполагат с доказателства, че Huawei може да произвежда масово смартфони с авангардни чипове.