Една необичайна хардуерна премиера може да се окаже важна стъпка по пътя на Китай към технологична независимост от Запада. Huawei неочаквано пуснаха на пазара новия смартфон от висок клас Mate 60 Pro, за който се знае всичко, освен... какъв процесор използва. Според много наблюдатели става въпрос за първия изцяло нов чипсет на компанията след наложените от САЩ санкции през 2019 г.

Ако това е истина, то означава, че Китай вече може да произвежда с изцяло собствени технологии мобилни процесори.

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Проектът се ползва с $30 млрд. долара държавна помощ от Пекин

Контекст: След 2019 г. Huawei загуби достъпа си до водещи западни технологии и платформи. Причината станаха обвинения на САЩ и други държави, че технологичният гигант е свързан с китайската армия и продуктите му могат да се използват за шпионаж.

Така устройствата на компанията трябваше да се предлагат без масово използваните услуги на Google и с процесори без възможност за използване на 5G мрежи. Намерението на Вашингтон е да затяга режима още повече.

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Приходите на китайския гигант достигнаха връх от $67 милиарда през 2020 година, след което спаднаха с близо 50%

Това принуди Huawei да създаде собствена софтуерна екосистема, но хардуерните затруднения се оказаха по-сериозни - местните производители на чипове значително изоставаха от лидери като TSMC и Samsung (на които беше забранено да работят с Huawei), а освен това бяха въведени рестрикции върху износа на оборудване за прецизна литография, което им е нужно.

Въпреки това, от месеци се появяват информации, че Huawei се готви да възстанови своята серия процесори Kirin.

Детайли: Huawei Mate 60 Pro беше представен на 29 август без предварителна маркетингова кампания и според "Ройтерс" даже служителите в магазините на компанията в Пекин и Шънджън са били изненадани от новия смартфон.

От официалната информация за него се разбира, че в много аспекти той е еволюционно продължение на миналогодишния модел със сходни дизайн и камера, но и с възможност за сателитни обаждания на територията на страната. Съмнително е обаче, че никъде в пресматериалите не се споменават нито използваният процесор, нито мрежовата поддръжка. За сравнение, при Mate 50 Pro е ясно посочено, че се използва Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, ограничен до 4G.

Още по-интересно е решението на Huawei да не коментира официално процесора. Така технологични блогъри стигнаха до бенчмарк резултати, които съответстват на все още необявен чипсет. Според Digital Chat Station - потребител с богата история на точна предварителна информация, става дума за Kirin 9000s.

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китай изгражда полупроводникова индустрия, независима от Запада

Интересен детайл, който "Ройтерс" отбелязва, е, че устройството се появи в момента, в който американският министър на търговията Джина Раймондо пристигна на посещение в САЩ. Тя заяви, че САЩ няма да облекчат наложените на комунистическата страна рестрикции.

Резултатът: Китайските производители на чипове имаха силен ден след премиерата. Акциите на SMIC поскъпнаха с около 10% на седмична база. Подобни резултати се виждат и при други местни компании.

Според анализатори евентуален успех на Huawei в създаването и пускането в серийно производство на нов 5G чип ще е показателен за значително увеличен развоен потенциал и за сериозен трус в полупроводниковата индустрия.

От друга страна: Все още никой потребител официално не е стигнал до Mate 60 Pro - в ход е предварителна продажба. Според експерти, Huawei междувременно трябва да кажат какво задвижва новото им устройство, защото иначе ще започнат да се трупат съмнения в способността им да създадат нов процесор.

Не помагат и някои от бенчмарковете, появили се в социалните мрежи. Резултатите от тях не са твърде високи - но не е ясно дали са реални.