Най-новият флагмански смартфон на Huawei - Mate 60 Pro, използва първия изцяло произведен в Китай процесор от топ клас и така компанията на практика заобикаля санкциите, наложени ѝ от САЩ. Това показва детайлен анализ на хардуера на устройството, направен от TechInsights по поръчка на Bloomberg.

Kirin 9000s не може да се мери с най-новите западни еквиваленти, но показва големите усилия на китайската полупроводникова индустрия да догони конкуренцията.

Контекст: Huawei беше на пътя към глобално лидерство в смартфон сферата с помощта на собствените си чипсети от фамилията Kirin. Те обаче се произвеждаха от заводите на водещия тайвански производител на чипове TSMC. След 2019 г. компанията се оказа на централно място в споровете между Китай и САЩ и заради връзките ѝ с армията и подобрения в шпионаж Вашингтон ѝ наложи сериозни санкции.

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Акциите на местните производители на чипове са във възход

Huawei загуби достъпа си до много западни хардуерни и софтуерни платформи, а американските рестрикции трябваше да направят невъзможно и тя да се сдобие с чипове, чиято технология е по-прецизна от 14 нанометра т.е. китайският гигант да бъде задържан на ниво от преди 8 години. Неговият потребителски бизнес се сви наполовина, а подразделението за мрежово оборудване загуби много европейски пазари.

След като TSMC прекрати работата си с Huawei, компанията трябваше да се обърне към производители от родината си, но те бяха много изостанали от водещите на пазара. Според различни информации, обаче, компанията е вложила милиарди в това да им помогне да наваксат. Още през 2020 г. беше усвоено местното производство на стария процесор от нисък клас Kirin 710, но до момента нямаше индикации колко по-добри чипове могат да излизат от китайските заводи.

Детайли: Според TechInsights процесорът на Mate 60 Pro е произведен именно от една такава компания - Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC). Той е направен по 7-нанометрова технология, т.е. е 2 генерации по-назад от западните еквиваленти - Apple се очаква да покажат нов мобилен процесор по 3-нанометрова технология след броени дни.

Снимка 632470

Източник: GettyImages

Kirin 9000s поддържа и 5G - функционалност, която не беше позволено Huawei да използва при западните процесори, които до момента внасяше за своите устройства. Тестовете показват 5G скорости, сравними с тези на актуалните модели на Apple, става ясно от публикацията на Bloomberg.

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Проектът се ползва с $30 млрд. долара държавна помощ от Пекин

Официален коментар от SMIC и Huawei за момента няма, но в промоционалните материали се отбелязва, че това е най-мощното Mate устройство до момента - а през последните години флагманът използваше процесор на пазарния лидер Qualcomm. Според анализатори производителността е била постигната с оптимизирано пакетиране на чиповете и по-ефективна консумация на енергия.

От друга страна: Макар всички експерти да са категорични, че новият процесор на Huawei показва изненадващо бърз напредък, все пак говорим за около 5 години изоставане, което е свързано и с важен технологичен скок. За по-прецизна технология от 7nm TSMC се наложи да използва т.нар екстремна ултравиолетова литография с машини на холандската компания ASML - а износът им за Китай е напълно забранен. Известно е, че Пекин работи за създаването на собствено такова оборудване, но не е ясно кога ще има готовност за това.

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Приходите на китайския гигант достигнаха връх от $67 милиарда през 2020 година, след което спаднаха с близо 50%

Някои анализатори даже са на мнение, че всъщност Kirin 9000s може да е направен с чипове, купени именно от TSMC преди американската забрана. Една от причините за тези съмнения е фактът, че всички пуснати за продажба бройки Huawei Mate 60 Pro бяха разпродадени за рекордно време - което може и да показва производство в малка серия.

Даже и ситуацията да не е такава, фактът, че Huawei и SMIC не коментират официално темата поставя много въпросителни върху възможността им да правят чипове за флагмански смартфони в достатъчно количество и на адекватна цена.