Hyundai и Kia обявиха съвместна инвестиция от 80 милиона евро в хърватския производител на технологии за електромобили Rimac Automobili, съобщава местното издание Croatia Week.

Целта на вложението на двете компании е да засилят партньорството си с балканската компания в областта на електрическите коли.

"Rimac е иновативна компания с изкючителни възможностти в областта на електромобилите", коментира изпълнителният директор на Hyundai Еуисин Чън.

"С визията на старт-ъп и богатия опит в сътрудничеството с други автомобилни компании в комбинация с технологичната мощ Rimac е идеалният партньор за нас", допълва той.

Преди малко повече от година Rimac Automobili подписа договор отново за 80 милиона с Automobili Pininfarina. Спорадумението предвиждаше производителят да предостави експертиза по отношение на батериите и задвижването, както и програмното обезпечение.

Automobili Pininfarina, собственост на Mahindra Group, бе основана през април 2018 година с целта да произвежда луксозни електрически суперавтомобили. Първата такава - с кодово наименование PF0 - ще бъде показана през 2019 година.

През 2018 година Rimac пусна следващата си генерация суперколи - C_Two. Сред партньорите на компанията са Porsche, Aston Martin, Koenigsegg, Renault, CUPRA и други, на които доставя и ключови технологии.