Френската Suez и японската Itochu планират да започнат изграждането на завода за преработване на отпадъци в сръбската столица Белград през пролетта на 2019 г.

Двете компании очакват промени в устройствения план на града, които ще бъдат приети до октомври, а градската управа ще издаде разрешително за строеж на съоръжението до края на тази година, съобщи кметът на Белград Горан Вешич.

"Проектът струва точно 333 милиона евро", заяви Вешич пред агенция "Танюг".

Френската Suez влага €300 милиона в завод за отпадъци в Сърбия

Френски индустриален гигант инвестира €300 милиона в завод в Сърбия

Фабриката ще преработва над 500 000 тона отпадъци годишно

През октомври Suez обяви, че е подписала споразумение да инвестира 300 млн. евро в завод за преработка на отпадъци, партнирайки си с втората най-голяма японска корпорация - Itochu, съобщи SeeNews.

Инсталацията за производство на енергия от отпадъци ще бъде изградена от съвместно предприятие между двете компании. Съоръжението ще има производствен капацитет от 25 мегавата електроенергия и 56 мегавата топлоенергия, обработвайки 340 000 тона отпадъци годишно.

Проектът, развиван по модела на публично-частното партньорство, се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2021 г. Той ще даде възможност на властите в Белград да затворят и рекултивират местното депо за отпадъци.