Компаниите от сектора на марихуаната, които се превърнаха в хит на борсите в Северна Америка през последните няколко години, вече са се насочили към сериозни проблеми, предаде Zero Hedge. Причината за това е, че според ново изследва на Bloomberg много от тях имат парични запаси само за следващите няколко месеца.

Това е особено вярно за производителите на марихуана от Канада, които имат финанси за средно едва 6,5 месеца. Това е с почти година по-малко от средните парични резерви на американските им колеги. "Часовникът тиктака за бизнесите в двете страни и те ще трябва да наберат нов капитал и да въведат мерки за понижаване на разходите", пише Zero Hedge.

Производството на канабис – новата потенциална мишена за екоактивистите

Производството на канабис – новата потенциална мишена за екоактивистите

Какъв е проблемът на индустрията за 344 млрд. долара

Най-тежко е положението за Green Growth. Компанията, посочваща на сайта си, че има експертите с най-голямото ноу-хау в индустрията, развива собствена верига магазини за канабис - Camp, и има продуктова линия за ботаническа терапия въз основа на продукти с канабис Seven7h Sense. Финансовите запаси на компанията са достатъчни за едва месец.

Почти в също толкова окаяна ситуация се намира и 4front. Компанията разполага с 10 производствени мощности и търговски центъра в осем щата, но паричните ѝ резерви са достатъчни за малко повече от месец.

Третата позиция е за Aurora. Гигантът има пари за около 2,5 месеца, което я превръща в най-застрашения канадски бизнес от отрасъла. Тя обяви, че ще съкрати 500 служители, за да понижи разходите си, а главният ѝ изпълнителен директор също ще напусне, което ще остави потенциалната бомба със закъснител в ръцете на някой друг.

Канабис секторът може да стигне до приходи от $200 милиарда за десетилетие

Канабис секторът може да стигне до приходи от $200 милиарда за десетилетие

Канада и САЩ ще са водещите страни в този подем

Възможност за набиране на средства от страна на канабисните компании е да се сливат, за да получават по-голямо финансиране, както миналата година направиха Altria и Cronos Group в сделка за почти 2 млрд. долара.