Канабис секторът има потенциал да достигне до приходи от 200 милиарда долара през следващите десет години. Сегашната стойност е 8 милиарда долара за легалните федерални пазари, изчислена през 2018 година.  Това става ясно от анализ на инвестиционната компания Stifel, цитиран от MarketWatch.

Водещата компания в сектора Canopy Growth разочарова инвеститорите с по-слабо представяне от очакваното, като приходите бяха доста по-ниски.

Представянето на Conopy не отговори на очакванията и поради това прогнозите за следващите резултати на компанията също се понижиха. Въпреки това тя е най-добре подготвена за предстоящия глобален растеж на канабис индустрията, който ще достигне сумата от 200 милиарда долара през следващото десетилетие според Stifel.

Очаква се Канада да бъде двигател на развитието на бизнеса с марихуана, тъй като тя е единствената държава от Г-7, която напълно легализира канабиса през октомври миналата година.

Stifel очаква Канада да достигне до приходи от 10 милиарда щатски долара от продажбата на марихуана до 2023 година. През април продажбите в страната са скочили с 23% и предстои да бъдат отворени нови обекти в Онтарио, където легално да се предлага канабис.

Бизнесът с марихуана донесе над $1 милиард приходи на Колорадо

Бизнесът с марихуана донесе над $1 милиард приходи на Колорадо

Легализирането ѝ е създало десетки хиляди работни места и е намали престъпността, според губернатора

Продажбите на Канада обаче ще бъдат засенчени от тези на САЩ, които имат потенциал да стигнат до приходи от 100 милиарда долара през следващото десетилетие. Тази възможност може да се осъществи още по-скоро, ако контролът за употребата на канабис в Щатите се смекчи, което няма да се случи по-рано от 2021 година според Stifel.

От доклада става ясно, че Илинойс е първият щат, който е легализирал марихуаната чрез държано съгласие, а не според желанието на населението. В него има три канабис компании, които ще се възползват от промяната.