В условията на глобалната рецесия, влошена заради коронавируса и мерките срещу него, автомобилният сектор се изправи пред най-тежката си криза в историята. Но за някои компании тя допълнително се влошава от факта, че те са обременени с огромен дълг.

Рекордьор не само сред автомобилните компании, но и в частния сектор изобщо, е гигантът от Волфсбург Volkswagen. Нова класация на най-задлъжнелите компании, съставена от Kryptoszene. Според нея, в момента групата има дългове на стойност 192 млрд. долара, което е повече от държавните задължения на страни като Унгария, Катар, Чили и Нова Зеландия, но все пак малко по-малко от кредитите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирландия.

Volkswagen разочарова с €800 милиона загуба за първата половина на 2020-а

Volkswagen разочарова с €800 милиона загуба за първата половина на 2020-а

Компанията реже дивидентите за 2019 година

Засега това не е драматичен проблем за Volkswagen, защото въпреки колосалните си дългове, компанията поддържа високи приходи и е на печалба. Приходите преди печалба, лихви и данъци (EBIT) на компанията от Волфсбург са на втора позиция в автомобилния свят, със 7,3%, изпреварени само от нормата на Toyota - 8,4%. В дъното са компании като Ford (2,4%), Mitsubishi (2%), Mazda (1,9%) и Nissan (0,5%).

Volkswagen няма да строи завод в Турция

Volkswagen се отказа от завод в Турция за €1 милиард. Коя страна е новият фаворит?

България също беше в надпреварата за огромната германска инвестиция

По отношение на иновациите обаче, Volkswagen остават далеч напред. Индексът, базиран на нововъведенията в шофирането, безопасността, дигитализацията на автомобилите и автономното шофиране отсъжда на компанията 467 пункта. Така те изпреварват значително Daimler (395 пункта) и имат почти двойно по-висок резултат от BMW (263 пункта).

Извън челната тройка остава Tesla (147 пункта), а въпреки че Toyota разходва за иновации по 1 млрд. долара на минута, компанията не влиза сред първите десет. Интересно обаче там са производители като Tata (113 пункта) и Geely (145 пункта), които изпреварват Peugeot Citroen (113), Ford (111) и General Motors (108).

Задлъжнялостта обаче със сигурност не е чужда и за много от конкурентите им, като в челната десетка попадат още Daimler на трета позиция със 151 млрд. долара, Toyota на четвърта със 138 млрд. долара, Ford на седма със 122 млрд. долара и BMW на осма със 114 млрд. долара.

Анализът на задлъжнялостта по страни показва, че най-голям дълг като цяло се държи от американските публични компании, но на второ място остават регистрираните в Германия.

Печалбата на Daimler се срива през първото тримесечие

Печалбата на Daimler се срива през първото тримесечие

Второто вероятно ще е още по-слабо, защото съвпада с периода на затваряне на икономиката

"Но бързият преглед на търсенето на акциите на Volkswagen показва, че акциите на компанията в момента имат слабо търсене", посочват от Kryptoszene. "Техният Google Trend Score е 13 от 100, което показва, че те са далеч под пиковите стойности."