Германският автомобилен концерн Volkswagen няма да строи нова фабрика в Турция, както беше планирано преди време. Това става ясно от публикация в германското издание Automobilwoche.

В автомобилния завод в западна Турция трябваше да бъдат наети над 4000 работници, като планираната инвестиция беше в размер на 1 милиард евро. В него трябваше да се сглобяват модели като VW Passat и Škoda Superb.

Вместо в Турция, Volkswagen вероятно ще насочи новите си мощности към Словакия, където вече има изграден завод.

За намеренията на германския гигант за изграждане на завод в Източна Европа се заговори още преди две години. Тогава като възможен избор за локация бяха сочени България, Румъния, Турция и Сърбия. В крайна сметка на финалната права останаха само България и Турция.

Битката за новия завод изглежда загубена, след като Volkswagen регистрира компания в Турция

Битката за новия завод изглежда загубена, след като Volkswagen регистрира компания в Турция

България бе сред основните кандидати за инвестицията от над €1 милиард

В началото на октомври месец миналата година везните се наклониха в полза на южната ни съседка, като тогава излезе информация, че групата е регистрирала подразделение в страната. Тогава стана ясно, че седалището е в град Маниса, в който се очакваше да бъде изграден заводът, от който трябваше да излизат по 300 000 автомобила годишно.

Заради офанзивата на Турция в Сирия обаче окончателното решение за изграждането на базата беше забавено и се очакваше да излезе през февруари 2020 година.

Volkswagen бави решението за новия завод до февруари

Volkswagen бави решението за новия завод до февруари

Надеждите групата да преосмисли избора на Турция обаче са малки

По-късно същия месец обаче в немските медии излезе информация, че Volkswagen може да се откаже изцяло от завода за 1 милиард евро в региона и да се обърне за разполагането на новите мощности в Словакия, където се прави моделът Passat.

Новият завод на Volkswagen трябваше да заработи до есента на 2022 година, тъй като тогава групата трябва да приключи производството на модела в германската си база в Емден и то да бъде преместено.

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Част от готвеното производство за базата може да бъде преместено в Словакия, твърдят германски медии