Фармацевтичните компании ще направят печалби за милиарди долари от продажбата на ваксините през тази и следващите години, въпреки че сами по себе си те са много различни, сочи проучване на Guardian.

Moderna например е основана през 2010 г., като до момента никога не е била на печалба и за нея работят 830 души. От друга страна, Pfizer има история, обхващаща над век и половина, чиста печалба от 9,6 млрд. долара за последната финансова година и за нея работят над 80 хил. души.

Но не всички разработчици планират (поне на думи) да печелят от продажбите на ваксината. AstraZeneca и Johnson & Johnson например твърдят, че няма да реализират печалба от продажбите им до края на пандемията.

Тук ще разгледаме какви печалби се очаква да реализира всяка от водещите фармацевтични компании, които са пуснали ваксина, според проучване на Guardian. Освен това ще видим и колко са вложили някои от производителите, участващи в надпреварата, по данни на компанията за анализи Airfinity, цитирани от BBC.

Pfizer/BioNTech

Ваксината на двете компании беше първата одобрена в западния свят, въпреки че трябва да се съхранява на изключително ниски температури - -70 градуса по Целзий. САЩ е поръчал 200 млн. дози за 3,9 млрд. долара, а Европейската комисия - 300 млн. при цена от 30 евро. Още 40 млн. ще бъдат дистрибутирани по инициативата COVAX, насочена към бедните страни.

Очаквани приходи през 2021 г.: между 15 и 30 млрд. долара

Първоначално се очакваше компанията да реализира продажби за 15 млрд. долара, но в последствие двата производителя, които си поделят постъпленията, оповестиха, че към края на годината може да успеят да произведат 2 млрд. дози. Според Barclays през 2021 г. се очаква приходите да достигнат 21,5 млрд. долара, следвани от 8,6 и 1,95 млрд. долара през следващите две години.

Направени инвестиции: 3,13 млрд. долара

Малко под 500 млн. долара са дошли от правителството на Германия, като тя е насочена единствено към дейностите на BioNTech, а почти цялата останала сума е финансирана от Pfizer и BioNTech.

Moderna

Ваксината на Moderna, разработена на принципа на транспортната РНК, се съхранява в доста по-постижими условия - при температура от -20 градуса, т.е. във фризер. ЕС е поръчал 310 млн. дози с опция за още 150 млн. догодина при цена от 36 долара за доза, САЩ - 300 млн. дози при цена от 30 долара за доза, а Япония - 50 млн. дози.

Очаквани приходи през 2021 г.: между 18 и 20 млрд. долара

Според самата Moderna, продажбите ѝ през тази година ще са от 18,4 млрд. долара, но според Barclays те ще възлизат на 19,6 млрд. долара, следвани от 12,2 и 11,4 млрд. долара през следващите две години.

Направени инвестиции: 2,65 млрд. долара

Интересното при Moderna е, че почти пълната сума на вложенията за разработката на ваксината ѝ са направени от американското правителство. Така фармацевтичната компания, която продава на печалба, ще сложи в джоба си постъпленията от дейността си, докато американският данъкоплатец е поел разходите по разработката.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson пуснаха единствената за момента ваксина, която идва само в една доза. Тя получи одобрение относително късно в САЩ - в края на миналия месец, но Великобритания е поръчала 30 млн. дози с опция за още 22 млн., ЕС - до 400 млн. дози, а COVAX програмата - 500 млн. дози до края на следващата година.

Очаквани приходи през 2021 г.: 10 млрд. долара

При цена от 10 долара на ваксина, колкото например е постигнало правителството на Великобритания, и очаквания за производство на 1 млрд. дози до края на годината, компанията ще генерира постъпления от около 10 млрд. долара

Направени инвестиции: 1,01 млрд. долара

Johnson & Johnson е инвестирала в разработването на медикамента си общо малко над 1 млрд. долара, като 40% от тази сума идват от правителството на САЩ, а останалите са собствени инвестиции на компанията.

AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca е разработена съвместно с Оксфордския университет и използва модифициран вирус на грип по шимпанзетата. Както тази на Moderna, тя може да се съхранява във фризер. Поръчките ѝ са, както следва: 400 млн. дози от ЕС, 300 млн. дози от САЩ, 120 млн. дози от Япония и 100 млн. от Великобритания.

Очаквани приходи през 2021 г.: 2-3 млрд. долара

Постъпленията през годината зависят много от производството, а, както се вижда, ваксината на компанията беше и спряна в няколко страни, включително в България. Според шведската SVB Leering те ще достигнат 1,9 млрд. долара, но ще нараснат до 3 млрд. догодина.

Ако обаче AstraZeneca изпълни производствените си разчети за 3 млрд. дози, те може да възлизат на значително по-голяма сума, предвид цената от между 4,3 и 10 долара за две дози.

Направени инвестиции: 11,4 млрд. долара

Въпреки прогнозираните относително ниски постъпления в сравнение с останалите фармацевтични компании, AstraZeneca е лидер по реализираните разходи за разработването на ваксината, като те възлизат на 11,4 млрд. долара. Около 10% от тази сума идват от правителствата, а още около 6% - от нестопански организации.

Компанията е и една от малкото, чиито акции се понижават за изминалата календарна година, като те са надолу с почти 9%.

Sinovac

Ваксината на китайската компания се прилагаше по спешност още през лятото в някои китайски градове, но официалното одобрение от властите в страната дойде през февруари. Освен в Китай, тя се разпространява в Бразилия, Чили, Сингапур, Малайзия, Филипините, Турция и Индонезия, като общият брой на произведените дози не е известен. Знае се, че около 10 млн. ще бъдат насочени по инициативата COVAX.

Очаквани приходи през 2021 г.: неизвестно; потенциално няколко млрд. долара

Sinovac планира да произведе 1 млрд. дози до края на годината. Цената, която някои китайски градове платиха, беше 60 долара за двете дози, но в Индонезия например медикаментът се разпространява при цена от 27,2 долара за две дози.

Направени инвестиции: 2,23 млрд. долара

Вложенията на Sinovac са изцяло частни, показват данните на Airfinity.

Институт Гамелай и Руски директен инвестиционен фонд

"Спутник V" е първата ваксина, получила зелена светлина глобално от правителството на Русия. В последствие въпреки че страната даже не е започнала имунизирането в някои области, медикаментът се изнася интензивно глобално. В Европейския съюз, макар документите за одобрението му да са подадени до EMA, ваксината няма официално "да", но се използва в Унгария и Словакия, а през последните няколко седмици някои други страни, сред които Италия, приключиха договорите с двете институции, занимаващи се с производството.

Индия също в петък се договори за производството на 200 млн. дози, а тя се разпространява още в Иран, Алжир и Мексико. Освен това AstraZeneca тества комбинация между своята ваксина и "Спутник V".

Очаквани приходи през 2021 г.: неизвестно; потенциално няколко млрд. долара

Планът на производителите е да доставят общо 1,4 млрд. дози до края на годината, тъй като те се произвеждат от 15 компании в общо 10 държави. Извън Русия цената е около 20 долара за двете дози, но във федеративната република ваксината се разпространява безплатно.

Направени инвестиции: неизвестно

Novavax

Ваксината на Novavax още не е получила одобрение нито в САЩ, нито във Великобритания, но се надява да има зелена светлина до края на първото полугодие. Интересното за Novavax е, че тя работи върху ваксини от 30 години, но досега нито веднъж не е получавала одобрение.

Планът е, ако ваксината срещу имунизацията се превърне в прецедент в историята на компанията, тя да произвежда 2 млрд. дози ваксини годишно, които ще са значително по-евтини от тези на конкурентите ѝ. Например е ясно, че някои африкански страни са се договорили за цена от 3 долара за доза. Компанията е договорила доставката на 300 млн. дози общо.

Очаквани приходи през 2021 г.: неизвестно; потенциално няколко млрд. долара

Въз основа на разчетите за производство, от Novavax се надяват на приходи от "няколко милиарда долара". Компанията ще произвежда ваксината си съвместно със Serum Institute of India.

Направени инвестиции: 2,51 млрд. долара

Около 80% от средствата за разработване на ваксината идват от британското правителство, а още между 10 и 15% от тях са получени от неправителствени организации. Така рискът, който Novavax е поела, финансово засега е твърде малък. Въпреки това акциите ѝ се изстреляха с над 1100% през последната календарна година.

CureVac

CureVac идват късно в играта - едва през април ще публикуват данните от втората фаза на проучванията си, като тепърва към средата на годината може да получат зелена светлина от Европейския съюз, който въпреки това е поръчал 225 млн. дози ваксина с опция за още 180 млн. Компанията обаче се надява ваксината ѝ да може да се използва срещу всички бъдещи щамове на вируса.

Очаквани приходи през 2021 г.: неизвестно, но се очаква компанията да продава на печалба

Целта е до края на годината CureVac да произведе около 300 млн. дози и още около 600 млн. дози догодина. Цената им обаче не е известна. Знае се, че инвеститорите на компанията очакват да получат доходност от медикамента.

Направени инвестиции: 1,74 млрд. долара

Ситуацията на CureVac наподобява тази на Novavax - голяма част, в случая около 65-70% от приходите ѝ, идват от германското правителство, а още известна част - от неправителствени компании. Все пак останалите са вложени от самата компания, която е собственост на германския милиардер и съосновател на софтуерната компания SAP Дитмар Хоп.