Две от най-големите марки в областта на търговията с бързооборотни стоки у нас отвориха нови магазини през тази седмица. Германската Lidl откри нов обект в София, а Billa стъпи с първи обект в Костинброд.

С тази стъпка първата компания вече има 91 магазина в страната и 24 в столицата, като новият такъв се намира в квартал Люлин на бул. "Царица Йоанна" 84.

През миналия месец отвори юбилеен 90-ти обект в България, който се намира в Пловдив. Той беше седми за веригата в града. Така Пловдив стана на втори по брой магазини на веригата след столицата.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, като тя е част от немската група Schwarz-Gruppe, която оперира на над 25 пазара. У нас компанията стъпи през 2010 година. Днес тя има обекти в 46 града, а персоналът й наброява над 2300 души.

Снимка 386995

Източник: Лидл България

През пролетта на тази година компанията разкри нов високотехнологичен ИТ център за развойна дейност в София под името Lidl Digital. Компанията има такива още в Германия, Испания и Румъния.

Lidl разкрива високотехнологичен IT център в България

Lidl разкрива високотехнологичен IT център в България

Компанията ще наеме общо 120 души

Конкурентната на Lidl Billa пък отвори първи обект в Костинброд, като така веригата вече има присъствие в 38 града в България. Обектът се намира в изграден от компанията търговски комплекс - Billa Park, който е с площ от повече от 10 000 квадратни метра.

Той се намира на улица "Славянска" 34 в града. Магазинът в Костинброд е 121-ви за компанията у нас.

През април месец от Billa обявиха, че планират да отворят между 8 и 10 нови обекта в страната до края на 2018 година. За предходната броят на магазините беше 8, а 3 от тях бяха в големите търговски центрове в София.

Billa отваря нови 8 магазина в следващите месеци

Billa отваря нови 8 магазина в следващите месеци

Веригата ще наема между 40 и 50 души на обект

Близо половината от обектите на веригата са в столицата, като тя има присъствие в Serdika Center, Mall of Sofia, Park Center, Bulgaria Mall и Mega Mall.

Веригата е част от REWE Group на пазарите в Централна и Източна Европа, като тя е представена още в Русия, Словакия, Чехия и Украйна. У нас към момента Billa е сред най-големите работодатели с персонал от 4500 души. Общо продажбите й възлизат на повече от 854 милиона лева.