Германското дружество Liebherr прави своята трета поредна инвестиция в Тракия икономическа зона край Пловдив. От компанията обявиха, че на 1 юли предстои официалното откриване на нови трети завод, който идва след инвестиция от над €17 милиона.

"В него годишно ще се произвеждат 2000 детайла и предварително монтирани възли, както и 500 изцяло готови бетоновози", съобщават от Liebherr.

Фабриката ще се простира на терен от 37 000 кв.м, като застроената производствена и складова площ ще е 12 000 кв.м. В сумата от €17 милиона е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с ново закупени машини и съоръжения.

Инвеститор в новия завод е дивизията Бетонна техника към Либхер Интернационал АД.

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

В следващите месеци там започва серийното производство на товарни електромобили

"Либхер Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД ще има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията. Основните усилия на екипа са насочени към развитие на производствените процеси до топ ниво, уверяват от германската компания.

В новото предприятие вече са назначени 120 души - заварчици, механици, електромеханици, бояджии и складови работници. От компанията планират да да наемат още индустриални инженери и инженер-конструктори.

Германската група избира България за производствен център още в края на миналия век, а 20 години по-късно вече има три предприятия. Първото е "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 година. Дружеството беше първият голям инвеститор в индустриална зона "Марица", в момента част от пловдивската "Тракия икономическа зона".

Стачка в завода на Liebherr край Пловдив: ръководството обмисля допълнително увеличение на заплатите

Стачка в завода на Liebherr край Пловдив: ръководството обмисля допълнително увеличение на заплатите

От началото на годината възнагражденията на служителите вече са вдигнати веднъж

През април тази година служителите от завода за хладилници на концерна организираха мащабна стачка, която затрудни за кратко производството. Причина за недоволството на работниците беше минималното по думите им увеличение на заплатите им тази година от едва 6 процента.