Мащабна стачка на служителите от завода за хладилници на концерна "Либхер" край Пловдив затрудни за кратко производството вчера, научи Money.bg. Причина за недоволството на работниците е минимално увеличение на заплатите им тази година от едва 6 процента, което според тях не покрива дори инфлацията в страната. 

От "Либхер България" коментираха в официално изявление, че са изненадани от предприетите стачни действия. Според ръководството на фабриката, средното възнаграждение на служителите всъщност е в размер на 10-11 процента.

"Тази година много преди кризата, свързана с войната в Украйна, беше взето решение заплатите да се повишат с 6 процента за целия състав на фирмата, както и сумата за ваучери да се увеличи като първа стъпка с 60 лева и да стане от сегашните 80 на 140 лева. Което за една средна нетна заплата в производството означава едно общо увеличение от 10-11 процента", заяви Христо Георгиев, който е Управител финанси и администрация на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД.

Liebherr, Sensata Technologies и DB Schenker инвестират €50 милиона край Пловдив

Тези компании ще инвестират €50 милиона в индустриалната зона на Пловдив през 2016-а

И ще отворят 1500 нови работни места

Дали вследствие на стачката или не, но от фабриката вече обмислят допълнително увеличение на заплащането. Най-вероятно обаче то ще бъде под формата на по-голяма сума за ваучери.

"Във връзка с актуалната икономическа ситуация в страната ще се обмисли и едно по-скорошно увеличение на сумата за ваучери до максимално допустимия размер от 200 лева. Всичко това се прави в момент на безпрецедентно повишаване на цените на всички материали и суровини за производството, както и на всички логистични разходи с над 70 процента", подчерта Георгиев.

От Тракия икономическа зона (ТИЗ) излязоха със становище относно стачните действия в завода на "Либхер". От ТИЗ подчертават, че  "Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД е един от първите инвеститори в икономическата зона, като дейността на германската фирма там е привлякла още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които са открили заводи в ТИЗ.

"Либхер" работи и с много местни подизпълнители, което означава, че благодарение на тази фирма в региона са осигурени хиляди постоянни работни места. Казано с няколко думи: изборът на реномирана компания като "Либхер" да създаде предприятие в ТИЗ даде позитивен сигнал на инвеститорите, че България е добро място за бизнес(...)

...ние, екипът на "Тракия икономическа зона", силно се изненадахме от протеста в завода. Никога не сме и помисляли, че ще има такава ситуация с работодател, който осигурява едни от най-високите заплати в региона, изплащани без закъснение, независимо от световната икономическа ситуация. "Либхер" е един от големите данъкоплатци в държавата и ключов производител на почти изцяло експортно ориентирана продукция, което е изключителен плюс за българската икономика.

Да, в едно "семейство" винаги може да има недоразумения и недоволни. Но начинът отношенията да бъдат изгладени е да се седне заедно и всеки от членовете да чуе и да вникне в аргументите на другия. Защото ескалирането на ситуацията води до загуби и от двете страни", коментират от Тракия икономическа зона.

Становището е подписано от инж. Пламен Панчев, който е създател и изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона" и председател на УС на сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона". Той допълва, че " в стратегията за развитие на "Тракия икономическа зона" важeн приоритет от години е социалният елемент. Това включва здравеопазване, добри условия на труд и живот, образование - създаване на висококвалифицирани кадри, които да получават достойно заплащане за труда си".

В Радиново са установени две производствени дружества на "Либхер" от различни отрасли. От 1999 година Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД произвежда там висококачествени хладилници и фризери. А от 2004 година също в Радиново се установява "Либхер-Транспортейшън Системс" ЕООД и произвежда отоплителни, вентилационни и климатични системи за приложение в железопътния транспорт.

Как Пловдив стана икономическият център на България?

Как Пловдив стана икономическият център на България?

Над 200 компании работят в "Тракия икономическа зона", като половината от тях са чуждестранни