С целенасочени действия през изминалите години днес вторият по големина град в България е един от най-големите индустриални центрове в Югоизточна Европа. Местните структури на властта в лицето на Пловдивската община работят доста активно с местните бизнес организации и непрекъснато се грижат за това да привличат нови инвестиции. Градът привлича инвеститорите, не само заради пътната и комунална инфраструктура, която предлага, но и със социалната такава. Независимо, че един от най-големите проблеми на региона е липсата на работна ръка се полагат непрестанни усилия в посока на създаване на квалифицирани служители.

Клъстерният подход, бизнес средата, публично-частното партньорство превръщат Пловдив и по-конкретно "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) в предпочитано от инвеститорите място за развиване на бизнес. Именно от тази комбинация от фактори впечатлява и последния потенциален инвеститор, който миналата седмица за втори път посетил региона.

"Той видя как работим всички заедно: търговско-икономическите представители на България в чужбина, БАИ, министерствата, общините, областната администрация, професионалните гимназии и университети, екипът на "Клъстер Тракия икономическа зона", който го срещна с мениджърите на различни фирми, за да чуе от първа ръка за възможностите, които дава ТИЗ", разказа Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор и създател на ТИЗ. По време на визитата си бъдещият инвеститор се запознал с  компании, на които може да възложи работа, както и с такива, от които може да получи работа. Тракия икономическа зона предоставя голяма част от услугите и всичко това е фактор за устойчивото привличане на инвеститорите.

"Оптикс" инвестира 10 милиона лева в Пловдив и отваря 100 нови работни места

Производител на оптична техника за армията и полицията отваря завод за 10 млн. лв. в Пловдив

Компанията открива 100 работни места в Града под тепетата

Близостта до други инвеститори прави Пловдив толкова предпочитана дестинация за немските компании, коментира, главният управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. По думите му в този регион има български фирми, които се развиват бързо и се явяват много добри поддоставчици на големите инвеститори.

Зона Марица, част от ТИЗ

Източник: Клъстер Тракия икономическа зона

Зона Марица, част от ТИЗ

"Един такъв пример е Liebherr. Когато компанията започна дейсността си у нас внасяше всички детайли и компоненти. В последствие към днешна дата вероятно над 30% от поддоставчиците на компанията са български фирми от региона", каза Митко Василев. Той подчерта, че редица фактори способстват взимането на инвестиционно решение.

"Едно от тях със сигурност е инфрструктурата, защото връзката с аутобаните има голямо значение, за пласирането на продуктите", добави Митко Василев. По думите му летището също играе роля, въпреки, че все още не е толкова развито, колкото му се иска на самия Пловдив.

Винаги процедурата е една и съща

Инвеститорът посещава ТИЗ, запознава се с условията и отива да види и в другите части на България какви са възможностите, разказва Пламен Панчев.

"Обикновено се връща при нас, което ни носи удовлетворението, че сме създали успешен модел", добавя той.

Пловдивската индустриална зона предлага различни варианти за стартиране на бизнес. Инвеститорът може да закупи терен и да построи завод или логистика, например. Но може и да минимизира риска като наеме специална построена по неговите изисквания сграда и ако начинанието му е успешно впоследствие да стане собственик на недвижимите имоти. 

"Макском" и Pierer инвестират €40 милиона в завод за електрически велосипеди край Пловдив

Българска и австрийска компания инвестират €40 милиона в завод за електрически велосипеди край Пловдив

Предприятието ще разкрие 1 000 работни места

Въглеродна неутралност

Преди 4 години от експертите от ТИЗ, заедно с екип от целия свят разработват иновативен, пионерски за Европейския съюз проект - стратегия за Въглеродно-неутрален индустриален парк /ВНИП/.

"Нашата цел е по-амбициозна от тази на ЕС. Проектът ТИЗ-ВНИП предвижда използване на 45% през 2025 г., 60% - 2030 г. и 100% зелена енергия през 2040 г. в индустриалните паркове на ТИЗ. Някои от фирмите при нас вече имат значителен успех с постигането на нулеви емисии", обясни Пламен Панчев.

В момента ТИЗ учредява награди за компаниите, които в скоро време ще бъдат връчени: "Тракия икономическа зона: Награди за зелен преход".

Зона Раковски, част от ТИЗ

Източник: Клъстер Тракия икономическа зона

Зона Раковски, част от ТИЗ

Срещите с потенциалните инвеститори убеждават ръководството на ТИЗ, че са поели по правилния път, тъй като повечето от тях искат да работят в среда с кръгова икономика /преработката на отпадъците до суровини/ и да ползват енергия от ВЕИ.

"Усилията ни в осигуряване на зелена енергия, включително и енергия от зелен водород - наш пилотен проект, ни прави привлекателни за компании, които са заложили в развитието си мерки за борба с климатичните изменения.

Стратегията на ТИЗ за Въглеродно-неутрален индустриален парк беше високо оценена и при приключилото наскоро 5-месечно проучване към Европейския парламент на тема: регионите на ЕС в процес на трансформация към климатично неутрално бъдеще. ÖIR GmbH съвместно с Виенския университет по икономика и бизнес и Ecologic Institute (Германия) анализираха примери за добри практики от ЕС. Именно ТИЗ беше един от 6-те случая на проучването и изследователите подчертаха, че реално е най-интересния и успешен пример. Резултатите от изследването могат да се видят на https://www.ecologic.eu/18402.

Над 200 компании работят в ТИЗ, като половината от тях чуждестранни

Предприятия, търговски и логистични бази в ТИЗ са изградили световни лидери като ABB, Liebherr, Socotab, Schneider Electric, Schenker, "Агри България", Shell Gas, Hanon Systems, Sensata Technologies, WilliamHughes, Kaufland, Zobele, Mecalit, Sanmina, Техно Акташ, MAN, Джъмбо, Интрама, Оdelo, WilliElbeGelenkwellen, SMC IndustrialAutomation. Тук е една от най-значимите компании в България - "КЦМ 2000" АД. Знаковите български марки - "Белла България", "МАКСКОМ", "Димитър Маджаров", "Биофреш", "Рефан", "Атаро Клима", "Анди", "Агрия - България", "Биомашиностроене", "Интерлинк Груп" също имат заводи в ТИЗ. Оттук оперира ПИМК - най-големият автомобилен превозвач в страната. В зоната, в "Милара Интернешънъл", е създаден и произведен първият български електрически камион, който вече е сертифициран за пътищата на Европа. В ТИЗ са и едни от най-умните фабрики в Европа.

Зона Марица, част от ТИЗ

Източник: Клъстер Тракия икономическа зона

Зона Марица, част от ТИЗ

"Имаме няколко нови инвеститора и разширяващи се производства. Основно идват компании, които искат и могат да работят с фирмите, които вече са тук. Ние имаме около 25 мултинационални концерна, които са световни лидери в своите производства. И много техни контрагенти от различни части по света виждат възможност за преместване в ТИЗ, за да се съкрати веригата на доставките, което е отново част от нашата стратегия за въглеродна-неутралност", разказа още Пламен Панчев. Той допълни, че скоро в ТИЗ се очаква нов инвеститор, средна по големина компания, която иска да работи с най-големите компании в зоната, но има какво да възложи и на български подизпълнители.

"Нашите български фирми започват да се утвърждават като добри доставчици, подизпълнители, производители на конкретни елементи", категоричен е той.

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Марица ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията

Всеки инвеститор пита дали може да намери добра работна ръка

През последните 10 години ТИЗ усилено работи за създаването на квалифицирана работна ръка, за да може хората да имат по-добра реализация на пазара на труда и съответно по-високо заплащане. Работи се и за осигуряване на персонал от чужбина.

Създаден бил и първият в страната център за квалификация и преквалификация на кадрите в индустриална зона. Той се ползва не само от бизнеса.

"През последните 2 години, благодарение на финансиране от Фондация "Америка за България", провеждаме практическите занятия на ученици от последните класове на 5 професионални гимназии от Пловдивска област. Младите хора имат възможността да се обучават с най-новото и модерно производствено оборудване, техника и технологии" сподели Пламен Панчев.

В ТИЗ се търсят предимно хора с технически умения, затова напоследък Община Пловдив залага особено много на дуалното обучение - децата да завършват, придобили "занаят". Преди 4 години стартира и "Ден на отворените врати" в различни заводи.

Зона Раковски, част от ТИЗ

Източник: Клъстер Тракия икономическа зона

Зона Раковски, част от ТИЗ

В предприятията в ТИЗ заплатите вървят плавно нагоре, всяка година се наблюдава 10% увеличение. Повечето служители ползват и социални придобивки като безплатен фирмен транспорт, храна, допълнителна здравна осигуровка, подаръчни ваучери и други.

"Амбициите ни са в привличане на високотехнологични предприятия, с висока принадена стойност и добри заплати, за да вдигнем стандарта на живот", допълва Пламен Панчев.

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

В следващите месеци там започва серийното производство на товарни електромобили

Миналата година отвори врати медицински център "Тракия Медикал - Марица" - първият в страната, разположен в индустриална зона. В момента се изгражда и детска градина в с. Радиново за персонала на заводите в зона Марица, част от ТИЗ. В скоро време ще бъде построено и първото общежитие в индустриална зона.

"Надяваме се и на градски транспорт и градска железница, свързващи Пловдив с различните подзони на Тракия икономическа зона", каза още изпълнителният директор на ТИЗ.

От индустрията се родила инициативата "Чиста и зелена България". Проектът прераства в изграждането в ТИЗ на инсталация за преработка на пластмаса.

"Клъстер Тракия икономическа зона" заедно с проф. д-р Николай Денчев, заместник-ръководител на катедра "Бизнес" към Свободния университет в Брюксел, работи за консолидиране на екосистемата за социално предприемачество. Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми, например, демографски, интеграция на лица с увреждания, от малцинствата или изпаднали в някаква трудност. Голяма част от социалните предприемачи в западните държави на ЕС, се развиват по инициатива на църквата, държавата и бизнесът - от гледна точка на филантропия. В ТИЗ работят много чужди компании, които имат програми по корпоративна социална отговорност, и активно работят по разрешаването на социалните проблеми.

"Нищо не става случайно. Пловдив полага усилия, за да се позиционира на картата на инвеститорите", каза в заключение д-р Митко Василев.

"Балкан Агрикалчарал" ще инвестира €14 милиона в складова и производствена база в "Тракия икономическа зона"

Нов инвеститор влага €14 милиона в складова и производствена база в "Тракия икономическа зона"

Проектът ще бъде осъществен на два етапа